DomovNoviceV ponedeljek brezplačna pravna pomoč tudi v prostorih Mestne občine Koper

V ponedeljek brezplačna pravna pomoč tudi v prostorih Mestne občine Koper

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob dnevu odvetniške pravne pomoči pro bono odvetniki po državi že tradicionalno nudijo brezplačno pravno pomoč. V ponedeljek, 19. decembra, bo ta na voljo tudi v prostorih Mestne občine Koper. Koprska občina je namreč ena od štirih občin v Sloveniji, ki so pristopile k akciji Odvetniške zbornice Slovenije, ki na tak način obeležuje svoj praznik.

Odvetniška zbornica svoj praznik obeležuje 19. decembra v spomin na leto 1918, ko je iz deželne postala nacionalna zbornica. Kot vsako leto bo tudi tokrat ta dan obeležila z akcijo Dan odvetniške pomoči pro bono. Pokrovitelj že dvanajstega dne brezplačne pravne pomoči je odhajajoči predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Pro bono oziroma brezplačno pravno pomoč bodo odvetniki poleg v odvetniških pisarnah, po telefonu, po elektronski pošti ali prek videokonference nudili tudi v prostorih štirih lokalnih skupnosti, ki so pristopile k akciji. Med temi je tudi Mestna občina Koper. Odvetniki bodo brezplačno pravno pomoč nudili med 10. in 16. uro v sejni sobi v pritličju občinske stavbe na Verdijevi ulici 10.

Slovenski odvetniki želijo z akcijo brezplačne pravne pomoči pomagati predvsem tistim, ki so pomoči najbolj potrebni, a si zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ne upajo prestopiti njihovega praga.

Odvetniki bodo občankam in občanom v okviru akcije posredovali predvsem splošne informacije o sporu in jim pojasnili pravne možnosti, ki jih v danem primeru omogočata zakonodaja in sodna praksa. Ob tem predlagajo, da občanke in občani s sabo prinesejo tudi morebitno dokumentacijo.