DomovNoviceV Rižani odprli tematsko pot Mir od mlina do mlina

V Rižani odprli tematsko pot Mir od mlina do mlina

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Kmetija Bordon sta v okviru projekta MiR – Morje in reka, mlinščice in Rižana LAS Istre odprla tematsko pot Mir od mlina do mlina. Slovesnosti ob zaključku projekta se je udeležila podžupanja Mestne občine Koper Olga Franca.

Projekt MiR oziroma Morje in reka, mlinščice in Rižana je projekt, ki se izvaja v sklopu LAS Istra. Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in RS, vodilni partner projekta je Znanstveno-raziskovalno središče Koper, partnerji pa Krajevna skupnost Dekani, Ribiška družina Koper in Ana Bordon, s. p.

Namen operacije je bil ovrednotiti in revitalizirati okolico reke Rižane. Na tem območju so tako uredili tematsko sprehajalno pot Od mlina do mlina s štirimi točkami miru in območje opremili s klopmi in informativnimi tablami. V sklopu projekta so izvedli različne izobraževalne in kulturne dogodke, v sodelovanju s turistično kmetijo Bordon in Ribiško družino Koper pa oblikovali tudi turistični vikend paket ribolova z nastanitvijo na turistični kmetiji.

Predstavitev rezultatov projekta je poleg predsednice KS Dekani Ingrid Kocjančič predstavila vodja projekta dr. Vesna Mikolič, predstojnica Inštituta za jezikoslovne študije ZRS Koper, ki je v sklopu večera skupaj z Astrid Prašnikar, ROS.TURIST – Inštitut za odgovorni turizem, spregovorila o razvojnih načrtih in spodbudila k podpisovanju javne listine o odgovornem in spoštljivem odnosu do reke Rižane in drugih vodnih virov.

»Mislim, da smo dosegli glavni cilj projekta, to je ovrednotenje reke Rižane in njene okolice. Domačini in naključni obiskovalci se vse bolj zavedamo pomena in lepote tega okolja ter smo pripravljeni nadaljevati s skrbnim odnosom do reke. Tudi pristojne službe za upravljanje z reko in urejanje njene okolice so bili v tem času bolj aktivni kot leta poprej in želimo si, da bi se s tako aktivnim pristopom nadaljevalo. Kljub pandemiji, ki je nekoliko zaustavila projekt, smo uspeli uresničiti tudi vse druge cilje projekta. Na štirih točkah miru ob tematski poti je na informativnih tablah reka predstavljena s svojo kulturno in naravno dediščino, kot vir energije in vir ustvarjalnega navdiha,« je v svojem govoru poudarila Mikoličeva ter dodala: »Predvsem nas veseli, da so vsa ta bogastva Rižane na številnih delavnicah spoznavali mladi in manj mladi, številni šolarji pred tem za Rižano sploh niso vedeli. V informativnem videu, ki smo ga posneli in se bo predvajal na Kmetiji Bordon, bodo ta bogastva lahko spoznavali tudi vsi obiskovalci, ki bodo pri Bordonovih po novem lahko dobili svežo moko, mleto na novem mlinu z mlinskimi kamni na električni pogon. Tam si lahko ogledamo tudi ohranjen star mlin in muzejsko zbirko starih mlinarskih orodij. Projekt, ki je bil vreden približno 120.000 evrov, bo tako imel dolgoročne izobraževalne, turistične in rekreacijske učinke in želja je, da bi s sonaravnim urejanjem poti nadaljevali vse od izvira do izliva reke Rižane v morje.« 

Kulturno-umetniški program je popestril nastop pesnice Alferije Bržan s poezijo o vodi in godčevska skupina Zingelci.

Foto: MOK