DomovNoviceV Šmarjah okronali kralja refoška

V Šmarjah okronali kralja refoška

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Za kralja refoška so včeraj v kleti Santomas v Šmarjah okronali Ludvika Nazarija Glavino, ki je z refoškom Santomas Antonius 2015 slavil na letošnjem ocenjevanju refoškov ob Prazniku refoška v Marezigah.

Slovenski red vitezov vina, omizje za slovensko Istro in Kras, se je pred šestimi leti odločilo, da si refošk, ki že v imenu nosi krono, zasluži pravo krono. Omizje že od takrat sodeluje na tradicionalnem Prazniku refoška in najbolje ocenjenemu refošku v kategorijah sveži ali zreli podeljuje laskavi naziv kralj refoška.

V minulih letih so naziv prejeli dvakrat klet Bordon iz Dekanov, klet Vinakoper in predlani klet Besednjak. Zaradi ukrepov ob epidemiji, ki jo povzroča bolezen covid-19, je prireditev Praznik refoška že dvakrat odpadla, a se je letos organizator odločil, da izvede vsaj ocenjevanje te priljubljene vinske sorte.

V kategoriji mladi refošk je slavila klet Iztoka Plahute, v kategoriji zreli pa se je z odličnim refoškom izkazala klet Santomas z refoškom Antonius 2015. Včerajšnje kronanje je v družbi uglednih članov Slovenskega reda vitezov vina, omizja za slovensko Istro in Kras potekalo na osrednjem strešnem delu vinske kleti Santomas, ki ga krasi »shirana« koza – simbol preživetja, borbe za obstanek, vztrajnosti in življenja. Novega kralja refoška Ludvika Nazarija Glavino je okronal konzul omizja za slovensko Istro in Kras pri Slovenskem redu vitezov vina Gašpar Gašpar Mišič.

Vinsko obarvanega dogodka v Šmarjah na posestvu Santomas se je udeležila tudi koprska podžupanja Olga Franca.

Foto: Matia Ščukovt