DomovNoviceV soboto slavnostno odprtje prenovljene mestne tržnice

V soboto slavnostno odprtje prenovljene mestne tržnice

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Le še nekaj dni nas loči od slavnostnega odprtja prenovljene, od zdaj tudi pokrite mestne tržnice v središču Kopra. Mestna občina Koper je v okviru približno 1,2 milijona evrov vredne naložbe branjevkam in branjevcem zagotovila prijaznejše pogoje za delo, ljubiteljicam in ljubiteljem lokalnih dobrot pa prijaznejšo nakupovalno izkušnjo. V uporabo jo bomo predali v soboto, 12. novembra, ob 9. uri. V času prireditve bo veljala popolna zapora Pristaniške ulice, od krožišča na Piranski cesti.

V sklopu približno 1,2 milijona evrov vredne naložbe, ki jo je izvajala družba Adriaing, d. o. o., je občina nad mestno tržnico uredila nadstrešek, ki ne bo ustvaril učinka tople grede, hkrati pa bo ohranil prostor dovolj svetel. Na nadstrešku sta tako v celoti zastekljena pas ob fasadi objekta in sredinska črta, nanj pa je umeščenih tudi kar 56 točkovno razpršenih oken. Ta bodo na posebnih distančnikih od strešine odmaknjena tako, da bodo odprtine omogočale kroženje zraka oz. odvod toplega zraka v poletnih mesecih, ne da bi to vplivalo na zaščito pred vremenskimi vplivi.

Poleg funkcionalnega nadstreška je občina na tržnici prenovila še talno ploščad in komunalno infrastrukturo ter uredila razsvetljavo in dostop do tržnih prostorov s sprehajalnega pasu. Z odstranitvijo betonskega robnika je izničila višinsko razliko, s tem pa olajšala dostop gibalno oviranim osebam. Peške in pešci bodo odslej Pristaniško cesto lahko prečkali točno pred vhodom na tržnico, kjer po novem rastejo zimzelene velecvetne magnolije.

Nova tržnica pa ne bo nudila le bistveno boljših pogojev za delo branjevk in branjevcev ter prijetnejšo nakupovalno izkušnjo obiskovalk in obiskovalcev, ampak se bo lahko spremenila tudi v prireditveni prostor. Občina je namreč v vertikalno strešno konstrukcijo vgradila elektroinštalacijo z dodatno priključno močjo. Tržnica tako ne bo le kraj nakupov istrskih dobrot, ampak tudi prostor za srečevanje, druženje in spoznavanje ljudi, značaja našega mesta in podeželja.

Prva priložnost za druženje bo že to soboto, 12. novembra, ob 9. uri, ko bomo novo tržnico skupaj predali namenu. Z nami bodo Pihalni orkester Koper, Mažoretke Koper, Folklorna skupina Oljka, Plesna šola Fiona in DJ Lovro, program pa bosta vodila Tomaž Klepač in Iztok Gustinčič. Ob tej priložnosti bo med 8.30 in 10.30 od krožišča na Piranski cesti popolnoma zaprta Pristaniška ulica.

V prihodnjem tednu še odprtje Parkirne hiše Sonce

Prihodnji četrtek, 17. novembra, bo Mestna občina Koper slavnostno odprla še Parkirno hišo Sonce. Med 17. in 19. uro bo zato popolnoma zaprta Ankaranska cesta nasproti poslovnega objekta Čebelnjak.

Mestna občina Koper se vsem občankam in občanom ter obiskovalkam in obiskovalcem mesta zahvaljuje za strpnost in razumevanje.

Foto: MOK