DomovNoviceV teku preobrazba Ukmarjevega trga

V teku preobrazba Ukmarjevega trga

KulturaNaši krajiNoviceObvestilaProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Ukmarjev trg se iz degradiranega javnega prostora počasi, a učinkovito spreminja v javni prostor z novimi vsebinami. Namesto parkirišča Mestna občina Koper na izjemni lokaciji tik ob morju ustvarja začasni trg, ki bo občankam in občanom, obiskovalcem ter turistom ponujal mesto za druženje in preživljanje prostega časa.

V teh dneh je Marjetica Koper na del Ukmarjevega trga zarisala valovite grafične zaznamke, ki prikazujejo spoštovanje do preteklosti, obiskovalce pa vabijo, da odkrijejo zgodovino in čarobnost tega prostora, ki ga je včasih pokrivalo morje. Na trg je umeščenih tudi več zelenih kotičkov s klopmi, ki ponujajo počitek in sproščanje s pogledom na morje. Za ozelenitev je poskrbela Marjetica Koper, postavitev elementov pa je s strokovnimi nasveti usmerjal arhitekt Erik Jurišević iz mednarodnega arhitekturnega in oblikovalskega studia Konntra.

V nadaljevanju bo Mestna občina Koper sledila programski nalogi ureditve Ukmarjevega trga in nanj skušala umestiti več elementov načrtovane začasne rabe in načinov javne namembnosti trga. V načrtu je še zaris talnih iger, mize za igranje kart in mize za piknik, najmlajše pa bo najverjetneje najbolj razveselil mini lunapark s trampolinom, vlakcem in vrtiljakom. Ukmarjev trg bo tudi prizorišče različnih večjih prireditev in koncertov, občina pa bo še naprej aktivno sodelovala tudi s skupnostjo pri nadaljnjem oblikovanju prostora.

Mestna občina Koper z ureditvijo začasnega trga sledi viziji postopne razbremenitve Ukmarjevega trga motornih vozil, še vedno pa ohranja nekaj parkirnih mest in omogoča prost dostop ribičem do ribiškega pomola.

Foto: MOK