DomovNoviceUmrl je pisatelj Marjan Tomšič

Umrl je pisatelj Marjan Tomšič

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V 83. letu starosti je danes umrl pisatelj Marjan Tomšič. Rodil se je v Račah pri Mariboru, a je več kot pol stoletja živel v Istri. Za svoj bogat literarni opus je prejel več nagrad, med drugimi leta 2019 tudi Priznanje z veliko plaketo Mestne občine Koper.

Marjan Tomšič je bil eden od najbolj prepoznavnih imen slovenske literature zadnjih nekaj desetletij. Povprečnemu bralcu se je v spomin vtisnil predvsem po delih, v katerih pripoveduje zgodbe slovenske Istre nekoč in danes, drugi del njegovega pisateljskega opusa pa je odkrival njegovo spogledovanje s sanjskimi in psihološko-fantastičnimi svetovi.

Tomšič je objavil enajst romanov, osem zbirk novel in črtic ter osem mladinskih del, napisal dvanajst dramskih testov, na radijskih valovih pa je bilo predvajanih devetnajst njegovih radijskih iger, humoresk in satir. Literarno je oživil dve težki obdobji istrske zgodovine, življenje Šavrink in Aleksandrink, pri katerih najdemo skupni imenovalec v ženskah in dekletih, ki so se bile primorane odpraviti po svetu, bodisi iz eksistenčne nuje, nekatere pa je tudi gnala želja po novih doživetjih.

Literatura pisatelja Marjana Tomšiča je s posebnim poetičnim in narečno tkanim jezikom na slovenski literarni zemljevid umestila Istro. Posebno mesto je podelil ženskim literarnim osebam, ki so bile v njegovih pripovedih prikazane kot pogumne oblikovalke svoje skupnosti, bodisi kot istrske jajčarice – šavrinke bodisi primorske izseljenke v Egiptu – aleksandrinke. Spregledati ne gre niti zadnje pisateljeve mentorske vloge pri spodbujanju mlajših piscev.

Foto: MOK, Andraž Gombač