DomovNoviceVabljeni na aprilski pogovor o branju

Vabljeni na aprilski pogovor o branju

KulturaNaši krajiNovicePogovoriProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Kulturni klub, Slavistično društvo Koper in Gledališče Koper v torek, 19. aprila, ob 20. uri vabijo v predprostor gledališča, kjer se bodo lahko številni ljubitelji kulture ob pogovoru in branju srečali s pesnikom, pisateljem, publicistom in urednikom Fontane Edelmanom Jurinčičem.

Z gostom se bo pogovarjala Jasna Čebron, ki bo v pogovornem večeru orisala njegovo bogato pesniško pot, zbirke pesmi in istrsko motiviko.

Pesnik Edelman Jurinčič, 70-letni jubilant, je rojen v Borštu, tu je tudi odraščal in deloval pretežno na pedagoškem področju. Na literarno pot je stopil leta 1973 (Pesniški list 7) in jo nadaljeval z vrsto pesniških zbirk in s pripovedjo o Istranih, in sicer Mladi junci v ritmu jeseni (1986), Ribiški spevi (1990), Istrani (1991), Istrijanova molitev (1993), Pod Sočergo v maju (1995), Zemlja – zemljica (2001), Pet = Cinque (2006), Partenze – partenze (2008), Tamariske v laguni časa (2018). Od leta 1987 je skrbnik in urednik revije Fontana, edine slovenske revije za kulturo in literaturo v Istri.

Izpovedna tema Jurinčičeve poezije, razvidna že po naslovih, je Istra. V nasprotju z razširjeno literarno podobo istrskega življenja, ki idilično obnavlja preteklost, se njegova poezija izreka individualno in v konfliktu s skupnostjo. Najpogosteje je izpovedan spor z očetom, kar prerašča v dialog s skupnostjo, ki nemo trpi in pasivno živi. Nemir, srd in občasni obup se zgoščajo v kratkih, odsekanih verzih, včasih stopnjevanih v krik. Tudi istrsko narečno izrazje, tako značilno za Jurinčičevo poezijo, poudarja izpovedovalčevo čustveno napetost in zatajeno prikrajšanost.

V zadnji zbirki Tamariske v laguni časa se je Jurinčičeva poezija nahranila z mehkobo morja ob ankaranski obali, zato umirjeno in zvočno skladno premišljuje o preteklosti in naši drobni sedanjosti.

Foto: MOK