DomovNoviceVabljeni na februarski pogovor o branju

Vabljeni na februarski pogovor o branju

KulturaNaši krajiNovicePogovoriProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski Kulturni klub in Skupnost Italijanov Santorio Santorio v ponedeljek, 21. februarja, ob 19. uri vabita v Pretorsko palačo, kjer se bodo lahko številni ljubitelji kulture ob pogovoru in branju srečali s pisateljem, prevajalcem in profesorjem slovenske književnosti na tržaški univerzi Miranom Kušuto.

Z gostom se bosta pogovarjala Mario Steffé in Jasna Čebron. Pesmi v obeh jezikih bo na unikaten način interpretiral dramski igralec Danijel Malalan.

Miran Košuta je tržaški Slovenec, rojen v Križu nad Trstom, diplomiran slovenist in komparativist (Filozofska fakulteta Ljubljana). Od leta 2000 predava slovensko književnost, nekaj let v Rimu na univerzi La Sapienza in kasneje na tržaški univerzi. Literaturi se posveča avtorsko (pripoved Rapsodija v treh stavkih, 1989) in esejistično (Krpanova sol, 1996). V italijanščini je izdal več esejev o slovenski književnosti, posebej natančno je raziskal stik slovenskih in italijanskih piscev (Scritture paralele, 1997 in Slovenica: peripli letterari italo-sloveni, 2005). V slovenščino je prevedel več del sodobne italijanske književnosti (Tomizza). Košuta je tudi glasbenik, klarinetist, kot tekstopisec in skladatelj piše za kabaret in gledališče, za kabaret in gledališče

Pred dobrim letom so izšle pri Založništvu tržaškega tiska Prešernove POESIE, v italijanščino v celoti prevedena zbirka Mirana Košute, kot jo poznamo od 1846. Prešernovi verzi so prestavljeni v ugledno, kar aristokratsko italijanščino, s čimer je postavil našega poeta med velike avtorje evropske romantike.

V skladu z veljavnimi zdravstvenimi ukrepi je vstop na kulturno obarvan večer mogoč le s potrdilom PCT.