DomovNoviceVabljeni na majski pogovor o branju

Vabljeni na majski pogovor o branju

KulturaNaši krajiNovicePogovori Preglej vse novice
Deli vsebino

Kulturni klub Koper in Mestna občina Koper vabita v ponedeljek, 8. maja, ob 19. uri v Pretorsko palačo, kjer se bodo lahko številni ljubitelji kulture ob pogovoru in branju srečali z uglednim zgodovinarjem in častnim občanom Mestne občine Koper dr. Salvatorjem Žitkom.

S častnim občanom MOK in avtorjem jubilejnega zbornika Pričevanja o slovenskem  zgodovinopisju Istre se bo pogovarjala Jasna Čebron.

Zgodovinar dr. Salvator Žitko velja med Koprčani za enciklopedijo zgodovinskega znanja o mestu in istrski preteklosti. Med nas je prišel iz Bele krajine leta 1957 in se šolal na koprski gimnaziji do mature. Po študiju na Filozofski fakulteti v Ljubljani se je vrnil kot profesor zgodovine in umetnostne zgodovine na Gimnazijo Koper (l. 1968). Po desetletju poučevanja je prevzel nalogo ravnatelja Pokrajinskega muzeja Koper (l. 1977), ki ga je vodil polnih 27 let (do l. 2004).

Njegovo raziskovalno delo se začenja že v letu 1974, ko se je najprej ukvarjal z istrsko bližnjo preteklostjo in objavljal znanstvene članke o istrskih vaseh (Dekanih, Marezigah, Ospu, Kubedu, Movražu) in o zgodovinskih osebnostih (L’Istria del tempo di Pietro Coppo, l. 1986). Kasneje se je v več kot  petdesetih preglednih znanstvenih člankih poglabljal v zgodovinske dogodke in osebnosti iz našega okolja (mdr. Listina rižanskega placida, l. 1992, o slovenskih zgodovinarjih v beneški Istri, l. 1993, o Carlijevem delovanju v koprskih akademijah, l. 1997, o Petru Pavlu Vergeriju, l. 1999, o Pieru Kandlerju, l. 2008, o prefektu Calafatiju, l. 2010, o glagoljaškem samostanu v Kopru, l. 2012). Samostojnima znanstvenima monografijama, Avstrijsko primorje v vrtincu nacionalnih, političnih in ideoloških nasprotij v času ustavne dobe (1861 – 1914) l. 2016 in Paul Valery: njegov koprsko-tržaški rod in odnos do evropskega duha med svetovnima vojnama (l. 2018),  sta se pridružili še monografiji z več avtorji: Monumenta Heraldica Iustinopolitana: stemmidi rettori, di familie notabili, di vescovi e della città di Capodistria, (l. 2003) in Angelo Vivante e il tramonto della ragione,(l. 2017).

Ob 80-letnici rojstva Salvatorja Žitka je izšel jubilejni zbornik razprav in člankov (1979 – 2022) Pričevanja o slovenskem zgodovinopisju Istre, založba Annales, 2022. V prvem poglavju z naslovom Zgodovinar o sebi in svojem delu je predstavljeno avtorjevo življenje, v drugem in tretjem so objavljeni  izbrani članki, razprave, ocene in recenzije. Delo zaključuje  obširna bibliografija.

Foto: MOK, Tomaž Primožič/FPA