DomovNoviceVabljeni na ogled pregledne razstave Trg neravnodušnih na treh koprskih kulturnih lokacijah

Vabljeni na ogled pregledne razstave Trg neravnodušnih na treh koprskih kulturnih lokacijah

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Pestro programsko leto 2023 Obalnih galerij se v Kopru in Piranu začenja s pregledno razstavo hrvaškega umetnika Nemanje Cvijanovića. Odprtje razstave bo v soboto, 25. marca, ob 12. uri v Galeriji Loža Koper. Razstavljena dela gostijo še Mestna galerija Piran, Galerija Meduza in skladišče Libertas. Razstavo si bo na vseh lokacijah moč ogledati vse do nedelje, 21. maja.

Nemanja Cvijanović se uvršča med vodilne hrvaške umetnike srednje generacije, ki so aktivni v domačem, predvsem pa v mednarodnem prostoru. Prostorsko in vsebinsko obsežna razstava v produkciji Obalnih galerij Piran nosi naslov Trg neravnodušnih in predstavlja prvo večjo predstavitev del tega avtorja v  Sloveniji in širšem evropskem kontekstu.

Razstava s pomenljivim naslovom v produkciji Obalnih galerij Piran – kustosinja dr. Majda Božeglav Japelj – je rezultat umetnikovega izbora ključnih del iz ustvarjalno in razstavno plodnega obdobja zadnjih dveh desetletij. V nasprotju z nekaterimi drugimi ustvarjalci, ki se zapirajo v lasten svet, med zidove ateljeja, je način delovanja tega avtorja odprt in neposreden: dotika se aktualnih družbenopolitičnih tem, pri čemer jih pomensko navezuje na dogodke iz preteklih ali polpreteklih obdobij. S svojimi svežimi in inovativnimi pristopi k razumevanju angažirane vloge umetnika in umetnosti v sodobni vizualni praksi celotni družbi nastavlja ogledalo. Pri tem je kritičen in radikalno uporniški, a tudi subtilno ironičen in duhovit.

Prva večja predstavitev Cvijanovića, ki uspešno deluje v hrvaškem in mednarodnem prostoru, v Sloveniji je nastala v sodelovanju s številnimi partnerji: Mestno občino Koper, Občino Piran, Ministrstvom Republike Slovenije za kulturo, Ministrstvom za kulturo Republike Hrvaške, Občino Reka, Mestnim muzejem Reka, Muzejem moderne in sodobne umetnosti Reka in Fondacijo Rosa Luxemburg Stiftung Beograd.

Več informacij o umetniku in razstavi na povezavi.

Foto: Obalne galerije Piran, MOK