DomovNoviceVabljeni na oktobrski pogovor o branju

Vabljeni na oktobrski pogovor o branju

KulturaNaši krajiNovicePogovoriProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Kulturni klub, Slavistično društvo Koper in Gledališče Koper v ponedeljek, 17. oktobra, ob 20. uri vabijo v predprostor gledališča, kjer se bodo lahko številni ljubitelji kulture ob pogovoru in branju srečali s slovenskim pesnikom, pisateljem, prevajalcem in urednikom Branetom Mozetičem.

O njegovem literarnem ustvarjanju, predvsem o zadnji pesniški zbirki Aktivistovi zapisi (Škuc, 2022) se bo s pisateljem, pesnikom, prevajalcem pogovarjala literarna kritičarka Diana Pungeršič.

Brane Mozetič (1958) je ena osrednjih kulturnih osebnosti našega prostora. Kot pesnik, pisatelj, esejist, prevajalec in urednik že vsaj štiri desetletja pomembno sooblikuje slovensko literarno sceno, v katero je umestil lgbt vsebine in izrecen, neprikrit homoerotični izraz. In to ne le kot izvirni avtor, temveč v veliki meri tudi kot pobudnik in organizator najrazličnejših kulturnih akcij, prevajalec in navsezadnje urednik specializirane zbirke Lambda pri Škucu in zbirke Aleph pri Centru za slovensko književnost.

Izdal je šestnajst samostojnih pesniških zbirk, tri romane, kratkoprozno zbirko za odrasle, kratke zgodbe za mladino in šest slikanic, za katere je prejel pomembne literarne nagrade. Mozetič e eden naših najbolj prevajanih avtorjev, v tujini je izšlo že preko petdeset prevodov njegovih knjig, največ v italijanščini, španščini, angleščini in nemščini. Sam prevaja iz francoščine, med več kot tridesetimi knjižnimi prevodi najdemo dela Rimbauda, Geneta in Foucaulta.

Kot večletni aktivni promotor slovenske književnosti je uredil več antologij in predstavitev slovenske literature v tujini. Programsko oblikuje vsakoletni glasbeno-literarni festival Živa književnost in organizira mednarodne pesniške prevajalske delavnice.

Dolga leta je bil vodilni akter gibanja homoseksualcev, sedem let je bil glavni urednik homoerotične revije Revolver, več kot petindvajset let je selektor in soorganizator ljubljanskega festivala gejevskega in lezbičnega filma.