DomovNoviceVarno na poti v šolo – tudi s ‘pešbusom’

Varno na poti v šolo – tudi s ‘pešbusom’

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Z novim šolskim letim se začenja tudi vseslovenska akcija “Varna pot v šolo”, v okviru katere bodo občinski redarji, policija in številni prostovoljci prvih 14 dni v septembru skrbeli, da bo pot v in iz šole za naše osnovnošolce v prvi vrsti varna in prijetna izkušnja.

Danes se je na to temo sestal tudi Varnostni sosvet Mestne občine Koper, ki so se ga udeležili predstavniki vseh koprskih osnovnih šol in njihovih podružnic. Ti se vsako leto srečujejo s posebnim izzivom na kakšen način urediti promet v neposredni bližini šolskih objektov, kot tudi kako starše in njihove otroke spodbuditi, da se še posebej v toplejših dneh odločajo za alternativne in bolj trajnostno naravnane oblike prevoznih sredstev. Veliko tako delajo tudi na ozaveščanju o pozitivnih učinkih pešačenja in kolesarjenja v šolo, letos pa so tri šole šle še korak dlje in pristopile k projektu ‘pešbus’.

Gre za način spremljanja poti v šolo, pri katerih se učenci v organiziranih skupinah v šolo odpravijo peš, po premišljeno začrtanih poteh, z vmesnimi postajami (kot avtobus) in po stalnem urniku. Skupine otrok spremljajo odrasli – najpogosteje so to starši sami, v nekaterih primerih pa tudi drugi člani družine (dedki, babice) ali drugi prostovoljci. Starši se organizirajo sami, pri čemer jih podpreta tako šola kot tudi lokalna skupnost ter tako otroke vsak dan spremljajo na aktivni poti v šolo.

Tudi sicer pa bodo v prvih dneh novega šolskega leta poostren nadzor izvajali na ključnih prometnih točkah, neposredno ob osnovnih šolah, pa tudi na nekaterih drugih bolj izpostavljenih cestah, ki jih morajo nadobudneži vsakodnevno premagovati na svoji poti od doma v šolo. V mestnem jedru in bližnji okolici bo to na prehodu za pešce pri osnovni šoli Koper, na Pristaniški cesti v Kopru, na krožišču OŠ Antona Ukmarja na Markovcu in v okolici šole Dušana Bordona.

Za varnost bo ves čas poskrbljeno tudi v zaledju, kjer so se tudi letos projektu priključila številna društva upokojencev in prostovoljni gasilci, ki bodo skrbeli, da bodo prvi šolski dnevi za male nadobudneže in njihove starše varni ter da ne bi prihajalo do nevšečnosti.