DomovNoviceVIDEO: 10 najnevarnejših letališč na svetu!

VIDEO: 10 najnevarnejših letališč na svetu!

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Če ste med tistimi, ki radi kot po pravilu pristanek letala pospremite z aplavzom pilotu, bi bili ob naslednjih pristankih čisto zares navdušeni. Predstavljamo vam 10 najnevarnejših letališč, zaradi katerih bi vam zastal dih – in pri katerih bi bili dejansko hvaležni pilotu, da je pristanek uspel izpeljati brez težav.

Letališče Princese Julijane (Sveti Martin, Karibi)

Letališče, ki se nahaja na nizozemskem delu otoka (drugi del je francoski), je drugo najbolj obremenjeno letališče v vzhodnih Karibih. To ne bi bilo čisto nič posebnega, če ne bi letališče imelo “manjše” posebnosti. Letala letijo 20 – 30 metrov nad glavami turistov, poleg tega pa je steza dolga le nekaj več kot 2 kilometra, kar je komaj dovolj za večje jeklene ptiče. Kljub vsemu do sedaj še ni bilo večjih incidentov.

Letališče Juancho E. Yrausquin (Saba, Nizozemski Antili)

»Ponaša« se z najkrajšo stezo na svetu – dolga je zgolj 400 metrov, poleg tega pa se morajo piloti boriti še z močnimi vetrovi. Letališče naj sicer ne bi bilo v uporabi, a se kljub temu zgodi, da kakšno od letal tam pristane in vzleti.

Foto: fotograferen.net / Alamy

Letališče Cristiana Ronalda (Madeira, Portugalska)

Letališka steza je bila občutno podaljšana po nesreči leta 1977, vseeno pa predstavlja pravi izziv za pilote, saj morajo ti v zadnjem trenutku močno obrniti letalo in zaviti v desno, da priletijo na stezo pod primernim kotom.

Letališče Tenzing–Hillary (Lukla, Nepal)

Nahaja se na skoraj treh tisočakih višine, kar je naravnost srhljivo. Pred pristanki letal se v Lukli zasliši zvočni signal, ki prebivalce poziva, naj raje ostanejo v svojih domovih.

Foto: samchui.com

Letališče Courchevel (Courchevel, Francija)

Eno najmanjših letališč na svetu je svoje mesto našlo visoko v francoskih Alpah. Dolgo je le nekaj več od 500 metrov, poleg tega pa ima skoraj 20% naklon. Pilot mora pristati takoj na začetek steze, da bi uspel letalo ustaviti v pravem času.

Letališče Barra (Barra, Škotska)

Edinstveno letališče brez konkurence, saj letala pristajajo na plaži Traigh Mhor. Jasno, letališče v času plime ne obratuje.

Foto: Murdo MacLeod

Letališče Ice Runway (McMurdo Sound, Antarktika)

Letala pristajajo dobesedno na ledu. Piloti, ki so bili dovolj pogumni za tovrsten pristanek, so povedali, da je zaradi debeline ledu popolnoma vseeno, ali vzletaš na tem antarktiškem letališču ali pa na trdem betonu.

Foto: Aurora Photos / Alamy Stock Photo

Letališče Toncontin (Tegucigalpa, Honduras)

Nekaj manj kot dvokilometrska steza je posebna v tem, da letalo pristaja dobesedno iz hribov. Ob tem morajo piloti tik pred pristankom napraviti prav poseben manever pod kotom 45 stopinj.

Letališče Gibraltar (Gibraltar, Gibraltar)

Gibraltarsko letališče ima prav tako kratko stezo, okoli 1800 metrov. Poleg močnega vetra je problematična še glavna cestna povezava s Španijo, ki seka letališče in zaradi katere morajo v Gibraltarju med vsakim vzletom ali pristankom letališče zapreti.

Foto: RAF Command

Letališče Gustava III. (Sveti Bartolomej, Mali Antili)

Letališče v Karibih, ki sprejema predvsem čarterske lete, se imenuje po švedskem kralju, danes pa je otok francoski. Kratka steza je posebna, saj pelje direktno do plaže.