DomovNoviceVIDEO: Pod drobnogledom vozniki tovornjakov in avtobusov

VIDEO: Pod drobnogledom vozniki tovornjakov in avtobusov

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na slovenskih cestah bo ta teden potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov. Namen evropsko usklajene akcije je spodbuditi voznike tovornih vozil in avtobusov k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov, so poudarili na agenciji za varnost prometa.

Tokratni nadzor bo usmerjen predvsem v preprečevanje in opozarjanje na najpogostejše kršitve, kot so neuporaba varnostnega pasu, prekoračitve hitrosti, neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov ter manipulacije in goljufije pri uporabi tahografov.

Ta teden evropsko usklajen nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov.

Na agenciji za varnost prometa tako voznikom tovornih vozil in avtobusov svetujejo, naj se vedno pripnejo z varnostnim pasom, poskrbijo naj tudi, da bo varno pripet tudi tovor. Opominjajo jih, naj spoštujejo omejitve hitrosti in med vožnjo vzdržujejo varnostno razdaljo. Poleg tega naj upoštevajo zakonske omejitve o času vožnje, odmorih in počitkih.

Voznike še opominjajo, naj bodo pozorni na znake zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, težave z ostrino vida, nenamerno spuščanje glave ter ob pojavu teh znakov varno ustavijo vozilo, si privoščijo krajši spanec, od 15 do 20 minut, nato popijejo kavo ter nadaljujejo vožnjo.