DomovNoviceVIDEO: Previdno, kolesar na cesti!

VIDEO: Previdno, kolesar na cesti!

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

S kolesarjenjem kot zelo enostavnim in ekološkim načinom gibanja in prevoza prispevamo k čistejšemu okolju, v toplejših mesecih pa je to med drugim ena najprijetnejših športnih aktivnosti. Ker je kolesarjev v prometu vse več, moramo biti nanje zelo pozorni. Dejstvo je, da so v cestnem prometu manj varni kot ostali udeleženci. Predvsem so slabše vidni.

Vidnost kolesarjev v prometu je obratno sorazmerna z njihovo hitrostjo vožnje, kar pomeni – hitreje kot vozijo, slabše so vidni. Kljub temu pa so v več kot polovici primerov prometnih nesreč, povzročitelji sami.

Vidnost kolesarjev v prometu je obratno sorazmerna z njihovo hitrostjo vožnje. Foto: Vojko Rotar

Najpogosteje nesreče povzročijo zaradi uporabe nepravilne strani cestišča, kar je velikokrat povezano tudi z vožnjo pod vplivom alkohola, poleg tega je velik dejavnik neupoštevanje pravil o prednosti, saj se velikokrat zgodi, da kolesar pozabi, da tamkajšnji “stop” znak ali znak “križišče s prednostno cesto” velja tudi zanje. Pogosto pa žal nesrečam botruje tudi neprilagojena hitrost glede na stanje in lastnosti ceste.

Kolesarji so tudi žrtve drugih udeležencev v cestnem prometu, največkrat prehitrih voznikov in tistih, ki vozijo pod vplivom alkohola. Pogosto pa njihovo vožnjo ovirajo nepravilno parkirana vozila.

Iz niza videoposnetkov, ki jih je pripravila Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, ki uspešno sodeluje tudi s koprskim občinskim inšpektoratom, vam danes torej predstavljamo “Varno s kolesom v prometu”. 

V naslednjih dneh vam predstavimo video prispevk “Bodi viden – bodi previden”.