DomovNoviceVikend v znamenju zdravja in koprskega pristanišča

Vikend v znamenju zdravja in koprskega pristanišča

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ta konec tedna je staro mestno jedro dobesedno pokalo po šivih. Pestro dogajanje sta v soboto zaznamovala tradicionalni Pristaniški dan ter Dan zdravja in “Street Energy Week”, ki sta v Koper privabila več kot 5 tisoč obiskovalcev.

Street Energy Week, ki ga je v sodelovanju z Mestno občino Koper ob dnevu zdravja že peto leto zapored pripravilo društvo Prvi korak, je vzdolž Pristaniške ulice od parka za tržnico vse do tistega pri kavarni Kapitanija postregel s pestrim programom in naborom najrazličnejših aktivnosti. Živahno vzdušje so tako ves dan soustvarjali številni akterji s skupnim ciljem – osveščati ljudi o pomenu zdravega načina življenja in aktivnega preživljanja prostega časa. Obiskovalci so lahko pristopili k brezplačnim telesnim meritvam, prisluhnili strokovnim predavanjem, se udeležili skupinskih plesnih vadb, preizkušali športne rekvizite, izmenjevali oblačila, sodelovali v kuharskih delavnicah in mnogo drugega. Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše, za katere so organizatorji pripravili različne vadbene poligone in delavnice in jih razveselili s prav posebnim gostom prireditve, mačkom Murijem.

Svoja vrata je v soboto za obiskovalce odprla tudi Luka Koper, ki je na Ukmarjevem trgu v Kopru priredila tradicionalni Pristaniški dan. Najbolj navdušeni so bili seveda najmlajši, ki so v spremstvu staršev ogledali pristanišče bodisi z ladjico, z avtobusi, z vlakcem, s kolesi ali pa na pohodu. Letos so v Luki pripravili tudi poseben ogled kontejnerskega terminala, kjer so si tisti najbolj vedoželjni lahko od blizu pogledali, kako spretno luški delavci manevrirajo z delovnimi stroji, ko premikajo kontejnerje kot lego kocke, in pokukali tudi v notranjost različnih vrst kontejnerjev.

»Želimo si, da bi Pristaniški dan postal tudi praznik vseh občanov,« je ob tej priložnosti povedal vodja službe za stike z javnostmi v Luki Koper Sebastjan Šik, ki je izredno zadovoljen, saj jim je uspelo na dogodek privabiti več kot 5 tisoč obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije.