DomovNoviceVodnik po podeželju, slikanica in druge novosti pred novo turistično sezono

Vodnik po podeželju, slikanica in druge novosti pred novo turistično sezono

Naši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Turistična destinacija Koper – Capodistria bo tudi v letošnjo poletno sezono vstopila z nekaterimi novostmi.  Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper je danes javno predstavil nov vodnik po podeželju mesta – 50 skritih kotičkov koprskega podeželja z namigi za aktivnosti za različne segmente gostov – družine z otroki, skupine, posameznike in pare ter slikanico oziroma knjigo s pravljicami, ki jo je Zavod izdal v sodelovanju z zavodom Škrateljc.

Slikanica z naslovom 2 kozi in 3 istrske združuje legende in povesti s tega območja. Prek glavnih junakov, kozličkov Pina in Pine, ki se podita po skalovju in odkrivata skrivnostne kotičke Istre, pripoveduje zgodbe o tukajšnjih krajih, med drugimi zgodbo o velikanih, o kozjem otoku in o soncu in luni. Zgodbe je zbral in uredil Uroš Grilc iz zavoda Škrateljc, za čudovite ilustracije pa je poskrbela Polona Drašler, sicer zaposlena v koprskem Zavodu. Kot je pojasnil Grilc, v Sloveniji razvijajo transverzalo pravljično-doživljajskih poti v naravi, ki družinam in otrokom naravo in kulturo ter lokalne posebnosti približa skozi zgodbe in pristna doživetja. Medtem, ko pred nedavnim izdana slikanica Rovka Črkolovka, ki je nastala v sodelovanju s koprsko knjižnico, pripoveduje o Škocjanskem zatoku, najnovejša slikanica, ki je že na prodaj v TIC Koper, bralce popelje po koprskem podeželju. Grilc je ob tem dodal še, da je knjiga napoved »pravljične destinacije«, saj bo v Kubedu predvidoma še letos nastala Pot velikanov, ki vodi iz Kubeda na Lačno.

Direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper Mojca Vojska je med novostmi napovedala še novo poletno doživetje, v katerega so se vključili predvsem manjši lokalni vinarji Od vinarja do vinarja in izdajo novih promocijskih materialov – mestnega zemljevida in brošure s ključnimi doživetji. Ena od novosti bo tudi sodelovanje z Inkubatorjem Sežana, s katerim bodo izvedli izobraževanja za ponudnike z namenom ustvarjanja inovativnih turističnih ponudb.

Kot je pojasnil direktor Inkubatorja Dorijan Maršič, bo program vključeval štiri intenzivne delavnice, na katerih bodo praktične izkušnje povezali s strokovnim znanjem različnih predavateljev. V okviru izobraževalnega programa bodo potekala tudi delovna srečanja in mreženja, kjer bo veliko priložnosti za izmenjavo izkušenj in povezovanja z drugimi turističnimi ponudniki. Za spodbudo k razvoju inovativnih rešitev pa bo za udeležence razpisan tudi natečaj za najboljše nove idejne rešitve turistične ponudbe z nagradnim skladom v višini tri tisoč evrov.

Sicer so na destinaciji Koper od začetka letošnjega leta do vključno maja zabeležili preko 25 tisoč prihodov in preko 63 tisoč prenočitev, kar je za skoraj 11 % več kot leta 2019.

Približno 29 % vseh letošnjih prenočitev so ustvarili domači gosti, med tujimi pa je bilo največ italijanskih, nemških in avstrijskih gostov.

Foto: ZMKT