DomovNoviceVrata je odprla tudi Rakitolandija: krajani so se razveselili novega gasilskega doma

Vrata je odprla tudi Rakitolandija: krajani so se razveselili novega gasilskega doma

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski župan Boris Popovič, predsednik sveta krajevne skupnosti Rakitovec Dušan Rožac in predsednik prostovoljnega gasilskega društva Rakitovec Rok Miklavčič so danes s simboličnim prerezom traku namenu predali na novo zgrajen gasilski dom, s katerim so gasilci iz Rakitovca naposled dobili optimalne pogoje za delo in opravljanje svojega poslanstva.

»Včeraj je naše mesto prižgalo lučke in vstopilo v Čudolandijo, danes pa ste priča naši Rakitolandiji,« je na današnjem odprtju gasilskega doma predsednik sveta krajevne skupnosti Rakitovec Dušan Rožac poudaril velik pomen, ki ga ima nova pridobitev tako za gasilstvo kot tudi za sam kraj in širše območje. Sama gradnja je trajala kar nekaj let, gasilci so namreč dom gradili sami, z lastnimi sredstvi, zato je ta potekala fazno in je, tako Rožac, zahtevala veliko dobre volje, truda, požrtvovalnosti, predvsem pa prostovoljnega dela gasilcev in posameznikov, ki jim je nato finančno na pomoč priskočila Mestna občina Koper. Kot je še dodal, si želi, da bi v prihodnjih letih realizirali še veliko projektov, saj je življenje na podeželju bistveno težje kot v urbanem središču.

Zbrane je nagovoril tudi prvi mož koprske občine Boris Popovič, ki je poudaril, da vedno rad pride med gasilce, za katere je občina v šestnajstih letih naredila ogromno: »Napredovali smo v vseh pogledih, ustvarili kar najboljše pogoje za delo, priskrbeli moderno infrastrukturo in vso potrebno opremo. V gasilstvo smo vlagali ogromno, a to so najbolje vložena sredstva! Sam se še kako dobro zavedam pomena in vloge, ki jo gasilci imate v naši družbi, kot tudi se zavedam, da bi se brez vas, marsikatera nesreča končala precej slabše ali celo tragično. To sem nenazadnje okusil tudi na lastni koži, ko ste bili prav gasilci prvi na kraju nesreče in ste bili tudi najbolj zaslužni za to, da sem lahko danes tu med vami.« Kot je še pojasnil, je koprska občina velika in ima zato veliko gasilcev, tako poklicnih kot tudi prostovoljnih, s katerimi se občani počutijo neprimerno bolje, predvsem pa bolj varne, ob tem pa dodal, da so gasilci v koprski občini danes primer dobre prakse ne samo drugim gasilskim društvom po Slovenije, temveč tudi širše, v Italiji, na Hrvaškem.

»17 let, to se sliši kot zelo dolgo obdobje. Verjemite, da je za nas to obdobje predstavljalo celo večnost. Toliko let je namreč minilo od prve delovne akcije na parceli, na kateri se nahajamo danes,« je spomine na kratko strnil predsednik prostovoljnega gasilskega društva Rakitovec Rok Miklavčič in se ob tej priložnosti iskreno zahvalil koprski občini in njenemu županu, za posluh, razumevanje in seveda finančno podporo brez katere gasilskega doma ne bi mogli do konca zgraditi.

Da je odprtje gasilskega doma v Rakitovcu dokaz, da se s trdo voljo in vztrajnostjo da izpeljati tudi velike projekte, je prepričan tudi Miran Gregorič, predsednik Obalne gasilske zveze, ki je ob tem dodal, da je bila za dokončanje projekta ključna pomoč predsednika krajevne skupnosti Dušana Rožaca in koprskega župana Borisa Popoviča: »Naš župan ima nas gasilce rad in mi gasilci mu skušamo to vračati s stalno pripravljenostjo v slučaju naravnih nesreč in požarov. Prepričan sem, da se bo to odlično sodelovanje med lokalno skupnostjo in gasilci, tako poklicnimi kot tudi prostovoljnimi, nadaljevalo tudi v prihodnjih letih.«

Koprska občina ima veliko posluha za gasilstvo

Koprska občina je poklicnim kot tudi prostovoljnim gasilcem zadnjih šestnajst let namenila veliko pozornosti. Nov moderen objekt koprskih poklicnih gasilcev, obnovljeni in na novo zgrajeni domovi prostovoljnih gasilskih društev v zaledju, povsem prenovljeni vozni parki, najsodobnejša oprema in zagotavljanje najboljših pogojev za delo, so samo nekatere pridobitve, ki se jim je včeraj pridružila še ena. Nov gasilski dom v Rakitovcu, ki so ga v  gasilskem društvu zasnovali in ga tudi začeli graditi sami, od leta 2015 pa so z gradnjo nadaljevali ob finančni pomoči koprske občine. Ta je v prvi fazi sredstva namenila za dokončanje strehe, leto kasneje še fasade, v letošnjem letu je financirala še gradnjo prizidka, sanitarij in garderob, prihodnje leto pa bo uredila tudi okolico in dostopne poti ter zunanje površine. Kot je danes napovedal koprski župan, bo prostovoljno gasilsko društvo Rakitovec v letu 2020 dobilo novo gasilsko vozilo za gozdne požare.   

V naslednjih letih vodovod in kanalizacija še v novem delu vasi

Koprska občina je v zadnjih letih prav v Rakitovcu izpeljala veliko naložb in projektov. Ena pomembnejših je nedvomno gradnja vodovoda in javne kanalizacije, za katera je namenila več kot 1,2 milijona evrov, poleg tega pa je zgradila novo igrišče, balinišče s tribunami in nadstrešnico, v letošnjem letu pa uredila še otroško igrišče z igrali. Sofinancirala je tudi obnovo in nabavo opreme za prostore vaškega doma, sredstva pa prispevala tudi za obnovo stare šole in gradnjo zvonika.

Po vodni ujmi v letu 2015, ko je meteorna voda trajno poškodovala cestišče, je sanirala vozišče in meteorno kanalizacijo, poskrbela pa še za vgradnjo večjih jaškov in peskolovov, izvedbo novega propusta in asfaltiranje. V okviru del je obnovila še manjše mrežne razpoke vozišča pred vasjo in zgradila betonsko bankino, v naslednjih letih pa bo v novem delu vasi, ob železniški postaji zgradila še vodovod in kanalizacijsko omrežje.