DomovNoviceIzjemen uspeh koprskih RoboSončkov v Združenih državah Amerike

Izjemen uspeh koprskih RoboSončkov v Združenih državah Amerike

Naši krajiNoviceSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenska ekipa mladih raziskovalcev in robotikov RoboSončki, v kateri so učenci iz OŠ Koper in OŠ Antona Ukmarja Koper, je na mednarodnem tekmovanju First Lego Liga (FLL) v zvezni državi Massachusetts v Združenih državah Amerike osvojila 2. mesto v tekmi robotov. Gre za tekmovanje, v katerem se učenci učijo uporabe sodobnih tehnologij v koristne, humane namene.

Kot so sporočili iz zavoda Super glavce ekipo RoboSončki sestavljajo Lin Jurak, Gabriel Koščica, Nejc Leskovec Kankaraš, Mara Kocjančič, Vitan Confidenti, Rok Lonić in Tim Markič, njihova vodja in mentorica je Alenka Malej, somentorja pa sta Urška Jurak in Matic Krapež.

FLL 2023/24 se je za slovenske ekipe zaključila na WPI Open Invitational – mednarodnem tekmovanju FLL, ki je potekalo med 7. in 9. junijem v mestu Worcester v zvezni državi Massachusetts. Ekipa RoboSončki je med 108 ekipami s celega sveta osvojila drugo mesto in s tem dosegla svoj največji uspeh.

Gre za najbolj kompleksno tekmovanje iz znanja in veščin za učence in dijake na svetu. Ekipe tekmujejo v štirih enakovrednih kategorijah – inovacijski projekt/Innovation Project, zasnova robota/Robot Design, tekma robotov/Robot Game in temeljne vrednote/Core Values. FLL je mednarodni interdisciplinarni program za celostni razvoj otrok in mladine. V letu 2023/24 je v njem sodelovalo več kot 680.000 osnovnošolcev in dijakov iz 110 držav, v Sloveniji pa več kot 100 šol.

Poleg robota in robotskih voženj so ocenjevalcem predstavili svoj inovacijski projekt, ki pomaga odpravljati strah pred vodo in navdušuje za plavanje. Četrti del FLL pa so temeljne vrednote FLL – odkrivanje, inovativnost, vpliv, vključevanje/inkluzija, ekipno delo in zabava.

“Z vrednotami učimo mlade, da k izzivom pristopajo timsko in s pomočjo odkrivanja, da so inovativni, vztrajni in pri delu na robotu in projektu uporabljajo nove ideje, da se učijo pokazati, če in kako bo ekipa in njihove rešitve pozitivno vplivale na svet okoli nas in omogočile vključitev drugih. Zelo pomembna vrednota je zabava, ki pomeni, da znajo uživati in se zabavati pri vsem, kar počnejo,” so sporočili iz zavoda.

Foto: Robosončki Facebook