DomovNoviceVse česar še niste vedeli o noči čarovnic

Vse česar še niste vedeli o noči čarovnic

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Noč čarovnic (znana tudi po angleškem izrazu Halloween) je praznik, ki ga predvsem zahodni svet obeležuje v noči z 31. oktobra na 1. november. Zadnja leta je močno razširjen tudi v Sloveniji.

Marsikdo praznik povezuje s satanizmom in črno magijo, a ni tako. V resnici Halloween predstavlja okrajšavo za »All Hallow’s Eve«, kar v prevodu pomeni večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi. Tako lahko rečemo, da ustreza katoliškemu prazniku vseh svetih. Po običaju se otroci in odrasli preoblečejo v različne kostume, navadno v čarovnice in pošasti.

Noč čarovnic
Noč čarovnic. Foto: podskalo.si

Noč čarovnic je originalno keltski praznik

Stari Kelti so 1. novembra slavili začetek novega leta. Praznovanje je bilo namenjeno bogu Sonca, včasih pa tudi gospodarju smrti Samhainu. Verjeli so, da ob polni luni mrtvi vstajajo iz svojih grobov in ponovno pridejo na Zemljo ter obiščejo svoje domove. Da jih duše umrlih ne bi videle oz. da bi se prestrašile, so se ljudje skrivali za različnimi maskami.

Šele s prihodom Rimljanov je dan mrtvih dobil tudi stalen datum. Po starem rimskem verovanju je črni bog lova Samain prevzel oblast nad svetom, ubil boga Sonca in odpeljal boginjo vegetacije v podzemlje, kjer je morala ostati do pomladi in bdeti nad mirujočimi semeni, živalmi, ki spijo, in dušami umrlih.

čarovnice
Sveta inkvizicija. Foto: genspot.com

Čarovništvo, šamanizem, zeliščarstvo

Izrazi, kot so šamani, šamanizem, zeliščarstvo in čarovništvo, obstajajo že tisočletja. Šamani so starodavni terapevti za dušo in telo. Prav tako so imeli za terapevte za dušo in telo tudi zeliščarje in zeliščarke. Kot vemo, so v preteklosti čarovnice sežigali. Vsi se še spomnimo šolskih ur zgodovine, ko smo govorili o sveti inkviziciji. Tako so nekoč tudi šamane in zeliščarje zelo hitro označili za čarovnike in čarovnice.

Danes na čarovnike in čarovnice gledamo drugače. Ljudje jih spet vidijo kot zdravilce in psihoterapevte. Marsikdo v stiski zaupa njihovi pomoči. Ali je to prav ali ne, naj presodi vsak zase. Nekaterim so že pomagali, spet drugi v te stvari ne verjamejo. Vsekakor pa je noč čarovnic lahko priložnost za veselje, zabavo in ustvarjalnost na sto in en način. Ljubitelji peke lahko pripravite grozljive kolačke, ostali pa lahko strašljivo okrasite svoje stanovanje, sešijte grozljive kostume ali se poigrate z norim make-upom.

Praznik spremlja tudi čarovniško navdihnjena hrana

V ZDA in Kanadi so za noč čarovnic značilni posebni bonboni, imenovani candy corn, iz sladkorja in koruznega sirupa. Poleg tega pečejo tudi različne torte, ki so navadno okrašene s sladkornimi okraski, povezanimi z vsebino noči čarovnic.

Tudi v Sloveniji ob tej priložnosti prihajajo v navado posebne jedi. Med njimi so najbolj popularni strašni prsti, užitna slina in toast s črvi. Strašne prste pripravimo iz majhnih hrenovk, užitno slino pa iz mleka in smetane, črvi v toastu so trakovi hrenovke.

Gostinci ponekod poskrbijo tudi za odlične čarobne napoje in čarovniške napitke.