DomovNoviceVse najboljše, Slovenija!

Vse najboljše, Slovenija!

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenija danes praznuje dan državnosti in 27. obletnico osamosvojitve. Vrhunec prazničnih prireditev je bil že v nedeljo zvečer, ko je bila na Kongresnem trgu v Ljubljani osrednja državna proslava z govorom predsednika republike Boruta Pahorja. 

Urad predsednika republike je danes odprl vrata obiskovalcem. Osrednji dogodek je bil ob 11.30, ko bo Pahor na posebni slovesnosti pred predsedniško palačo slovenski moški košarkarski reprezentanci, ki je lani v Istanbulu osvojila naslov evropskih prvakov, vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge.

Poleg tega bo Pahor ob 14. uri v Ljubljani položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam.

Svoboda, varnost in pravičnost

Sicer je predsednik republike Pahor v sinočnjem govoru na Kongresnem trgu dejal, da je kritika države razumljiva, vendar je tudi prav, da “ponosno opazimo velikanske spremembe in sijajne dosežke, ki so nam uspeli”. Ocenil je, da brez lastne države ne bi bilo nič bolje.

Zbrane na slavnostni seji državnega zbora pa je nagovoril novi predsednik zbora Matej Tonin. Poudaril je, da je treba Slovenijo graditi na treh vrednotah: svobodi, varnosti in pravičnosti. Pozval je tudi k spoštovanju različnosti, saj ta po njegovih besedah še ni razlog za razdeljenost.

Še pred sejo državnega zbora je Pahor v predsedniški palači priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.

Slovenija dan državnosti zaznamuje kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti dan kasneje se je začela osamosvojitvena vojna.