DomovNoviceVzpostavljeno je partnerstvo med Koprom in ukrajinsko Odeso

Vzpostavljeno je partnerstvo med Koprom in ukrajinsko Odeso

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

S ciljem pomagati razvoju obojestransko koristnih partnerskih odnosov med Mestno občino Koper in Mestno državno občino Odesa iz Ukrajine sta danes na koprski občini župan Boris Popovič in ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mykhail F. Brodovich podpisala protokol o vzpostavitvi partnerstva med mestoma Odesa in Koper.

Tako si bosta koprska občina in državna občina Odesa prizadevali za spodbujanje dvostranskih odnosov in sodelovanja na socialnem, gospodarskem, humanitarnem in drugih področjih na podlagi enakopravnosti in vzajemnosti.

Dobri obeti za več gospodarskih priložnosti

“V veliko zadovoljstvo mi je, da sva skupaj z ukrajinskim veleposlanikom v Sloveniji g. Mykhailom F. Brodovichem danes podpisala protokol o vzpostavitvi partnerstva med mestoma Odesa in Koper. Gre za povsem logično povezavo, saj imata v obeh mestih izredno pomembno vlogo pristanišči, ki sta bistvenega pomena tudi za širši prostor,” je svoje misli po podpisu strnil koprski župan Boris Popovič. “Partnerstvo lahko prinese tudi zelo plodne rezultate na področju turizma, saj sta tako Odesa kot Koper turistični mesti. Iz tega sodelovanja si lahko obetamo več gospodarskih priložnosti, saj imamo kar nekaj podjetij iz naše regije, ki so zainteresirana za sodelovanje z ukrajinskimi podjetniki in obratno. Soustvarjali bomo tudi na področju kulture, športa in šolstva, kjer se odpirajo priložnosti za sodelovanje na univerzitetnem področju. Prepričan sem, da se nam obetajo dobri poslovni rezultati v korist obeh držav.

“Veseli me, da sem danes v Kopru, kjer sem se osebno spoznal z županom g. Borisom Popovičem, s katerim sva podpisala ta pomemben dokument. Naj vam zaupam, da nikakor nisem pričakoval, da bo vse potekalo tako gladko in učinkovito kot je. Kot je že povedal župan, imata mesti Odesa in Koper veliko skupnega – povezujeta ju luki, ki sta kot največji pristanišči v svojih državah izjemnega pomena za razvoj in gospodarstvo. Sodelovanje med mestoma bo potekalo na več ravneh – na področju kulture, izobraževanja, športa, kjer imamo v mislih predvsem povezovanje med klubi, ter seveda tudi v gospodarstvu. Prav zato se mi zdi odlična ideja, da bi v Koper povabili predstavnike iz poslovnega kroga, kjer bi jim predstavili priložnosti in možnosti, ki jih ponuja vaše mesto in zaledje. Menim, da smo danes opravili res veliko delo. Gre za odličen in obetaven začetek, ki bo prinesel številne prednosti ne le mestoma Odesi in Kopru, pač pa tudi obema državama,” je povedal ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mykhail F. Brodovich.