DomovŠportV Kopru se obeta pravi gimnastični spektakel

V Kopru se obeta pravi gimnastični spektakel

NoviceŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Koper bo znova gostil svetovni pokal v športni gimnastiki –  FIG World Challenge Cupe. Tekmovanja, ki se bodo odvijala v večnamenski dvorani Bonifika, se bodo pričela jutri, 31. majem, in zaključila v nedeljo, 3. junija 2018. 

Za razliko od lani bodo letos kvalifikacije potekale dva dni, v četrtek in petek popoldan. V soboto in nedeljo bosta finalna dneva, boje za medalje bo v živo prenašala Televizija Slovenija. Finali se bodo oba dneva začeli ob 15. uri. Vstop v dvorano bo v četrtek in petek prost, v soboto in nedeljo bo vstopnina.

Na današnji novinarski konferenci na Mestni občini Koper je podžupan Peter Bolčič pohvalil delo organizatorjev in ponos, da največje slovensko obalno mesto gosti tovrstne športne dogodke. “Pred 15 leti je Mestna občina Koper pričela s pospešenim vlaganjem v  športno infrastrukturo. Danes lahko s ponosom povem, da je bila naša vizija prava, saj Koper zadnja leta gosti vse številčnejša mednarodna tekmovanja in svetovni pokal v športni gimnastiki je le eden od teh,” je dejal Bolčič.

V središču domače javnosti bo slovenska reprezentanca. Selektorja sta že izoblikovala seznama tekmovalcev, ki bodo nastopili v in izven konkurence. Selektor moške reprezentance Sebastijan Piletič je izbral štiri tekmovalce, ki bodo tekmovali v konkurenci, to so Luka Terbovšek in Jure Weingerl (oba parter), Sašo Bertoncelj in Luka Kišek (oba konj z ročaji), Andraž Lamut (bradlja) in Alen Dimic (bradlja, drog), izven konkurence bo tekmoval Jure Pavlica.

Andrej Mavrič, selektor ženske reprezentance, se je odločil, da bodo v konkurenci tekmovale Tjaša Kysselef (preskok, parter, gred), Adela Šajn (gred) in Lucija Hribar (bradlja, parter). Izven konkurence bodo tekmovale Judita Zabukovec (parter), Gaja Žabnikar (gred) in Carmen Hrovat (bradlja).

Brez domačega svetovnega pokala sta zaradi poškodbe ostala Teja Belak in Rok Klavora. Najboljša Slovenka zadnjih sezon Belakova ima težave z gležnjem in je koprsko tekmo odpovedala že pred odhodom v Osijek, kjer prav tako ni tekmovala. Najboljši Slovenec na parterju Klavora pa ima težave s hrbtom. V Osijeku je sicer nastopil, a je ostal daleč od finalov, zato se je odločil, da Koper izpusti in odpravi poškodbo.

Slovenski telovadci so od prvega domačega svetovnega pokala oziroma leta 2005 zbrali 46 uvrstitev na zmagovalne stopničke. Na njih je stalo 12 različnih Slovencev. Prva zmagovalca sta bila leta 2005 legendarna slovenska telovadca Aljaž Pegan in Mitja Petkovšek. Največ medalj med vsemi je zbrala Teja Belak, pred domačimi gledalci ji je to uspelo desetkrat. Lani sta na zmagovalnih stopničkah stala Sašo Bertoncelj, ki je bil prvi na konju z ročaji, in Teja Belak, ki je tekmo na preskoku končala na tretjem mestu.

Na seznamu prijavljenih je 28 držav, in sicer Avstrija, Brazilija, Kanada, Hrvaška, Dominikanska republika, Egipt, Finska, Francija, Grčija, Hongkong, Madžarska, Izrael, Indija, Islandija, Italija, Jordanija, Japonska, Kazahstan, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Slovenija, Švica, Slovaška, Turčija, Ukrajina in Vietnam.

Konkurenca bo v Kopru izjemno zanimiva, saj so med prijavljenimi številni izvrstni telovadci in telovadke, ki so na največjih tekmovanjih osvajali kolajne in krojijo sam svetovni vrh športne gimnastike.

V Kopru bodo denimo, Epke Zonderland, leteči Nizozemec, nekdanji olimpijski, svetovni in evropski prvak, Tin Srbić, Hrvat, aktualni svetovni prvak na drogu, lanski zmagovalec Kopra, Kohei Kameyama, nekdanji svetovni prvak na konju z ročaji in dobitnik srebra na ekipni tekmi na SP, Giulia Steingruber, prva Švicarka z evropskim naslovom v mnogoboju in prva Švicarka z medaljo na olimpijskih igrah (v Riu de Janeiru 2016 je bila bronasta na preskoku), medalje ima s svetovnih in evropskih prvenstev ter evropskih iger, Eythora Thorsdottir, Nizozemka, lani na evropskem prvenstvu v Romuniji srebrna na gredi in bronasta na parterju, Pablo Brägger, Švicar, lani na evropskem prvenstvu zlat na drogu, leta 2015 na evropskem prvenstvu do dveh bronastih medalj, Bart Deurloo, Nizozemec, ljubljenec slovenskih hostes in deklet, bronast na zadnjem svetovnem prvenstvu na drogu.