DomovNaši krajiZ brezplačnimi prevozi do cenejšega parkiranja v PH Sonce

Z brezplačnimi prevozi do cenejšega parkiranja v PH Sonce

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V okviru prizadevanj za trajnostni razvoj mobilnosti bo Mestna občina Koper uporabnike Parkirne hiše Sonce odslej dodatno spodbujala k uporabi sistema P+R. Abonenti bodo lahko z vožnjami z mestnimi avtobusi ceno mesečnega abonmaja s 30 evrov znižali na le 15 evrov, brezplačen prevoz in popust pa sta zagotovljena tudi ostalim uporabnikom parkirne hiše, ki bodo svojo pot nadaljevali z mestnim avtobusom.

Imetniki abonmaja, ki lahko v Parkirni hiši Sonce parkirajo vsak delavnik med 6. in 22. uro, bodo imeli od 1. julija možnost, da z validiranjem abonentske kartice na vozilih mestnega prometa uveljavijo popust ob podaljšanju veljavnosti abonmaja.

Višina popusta bo odvisna od števila validiranih voženj in bo obračunana pri plačilu abonmaja za naslednji mesec. Vsi, ki bodo zbrali do vključno deset voženj, bodo pri nakupu abonmaja za naslednji mesec prejeli 10 evrov popusta, tisti, ki se bodo z mestnim avtobusom vozili še večkrat, pa 15 evrov popusta. Z redno uporabo javnega potniškega prometa bodo tako abonenti lahko znižali ceno mesečnega parkiranja v PH Sonce na le 15 evrov.

Marjetica Koper bo v začetku naslednjega tedna abonentom PH Sonce posredovala oziroma jih pozvala k osebnemu prevzemu kartice Koper Card, ki bo uporabnikom omogočala, da validirajo svojo vožnjo z avtobusom. Sistem P+R, torej parkiranje in brezplačna vožnja z avtobusom, velja za vse potnike iz osebnega vozila. V naslednjem mesecu se bo abonentu ob nakupu abonmaja obračunal popust glede na število zbranih voženj – nakup abonmaja s popustom bo trenutno možen samo na prodajnem mestu Marjetice v Parkirni hiši Belveder.

Ugodnosti bodo na voljo tudi dnevnim uporabnikom PH Sonce. Ti ob prihodu v parkirno hišo prevzamejo parkirni listek in ga ob vstopu na avtobus validirajo pri vozniku. Z enim parkirnim listkom se lahko z avtobusom odpeljejo vse osebe iz osebnega vozila, validira pa se lahko največ štirikrat dnevno. Ob vrnitvi v PH Sonce uporabnik prisloni listek na blagajno, ki mu ob predhodni validaciji obračuna parkirnino s popustom. S popustom bo uporabnik za eno uro parkiranja plačal 70 centov.

Mestna občina Koper pa je poskrbela tudi za lažjo uporabo sistema P+R. Ravno v teh dneh je prejela dve novi električni vozili, in sicer dva linijska avtobusa za prevoz 28 oseb (Kurjera), v kratkem pa bo vozni park koprskega mestnega avtobusnega prometa bogatejši za še eno Kurjerco s petimi sedišči. Nova vozila bodo v uporabo predana predvidoma septembra, v poletnem času pa se bo na ceste podala ena Kurjera.

Tako bo že v naslednjih dneh v juliju in avgustu ob PH Sonce na potnike čakala nova Kurjera, ki bo potnike do Trga Brolo in nazaj v PH Sonce prevažala ob delavnikih med 6.30 in 9.00 ter med 15.00 in 17.30. Na koriščenje sistema P+R bodo opozarjale tudi table, nameščene v parkirni hiši, na katerih bodo predstavljene avtobusne linije, ki ustavljajo na avtobusnih postajališčih v neposredni bližini PH Sonce.

Občina je za nabavo treh novih vozil na električni pogon namenila 548.500 evrov brez davka, od katerih je 405.520 evrov nepovratnih sredstev Eko sklada, dodatnih 13.576,74 evra pa sredstev programa IPA za izvajanje ukrepa Multi-E (Multiple Urban and Long-distance Transport Initiatives – Electric and CNG).

Foto: Tomaž Primožič/FPA, MOK