DomovNoviceZ literarnim večerom obeležil 110. obletnico rojstva Alojza Kocjančiča

Z literarnim večerom obeležil 110. obletnico rojstva Alojza Kocjančiča

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V torek zvečer je dvorana Sv. Frančiška Asiškega v Kopru postala prizorišče prav posebnega kulturnega dogodka. Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper sta s slovesnim literarnim večerom obeležila 110. obletnico rojstva prvega slovenskega istrskega pesnika Alojza Kocjančiča. Svečanosti so dodali literarni naboj s podelitvijo nagrad najboljšim avtorjem, ki so sodelovali na literarnem natečaju V Objemu Istre.

Več kot 150 pesmi, ki jih je prispevalo 46 pesnic in pesnikov iz celega slovenskega prostora in zamejstva, so tvorile raznolik mozaik literarnih stvaritev. Pesmi so se razlikovale tako po obliki, ki sega od klasično rimanih besedil, pripovednih realističnih podob, ciklov in satiričnih kolažev, pa do drobnih lirskih zapisov v »svobodni« obliki in verzu, vključno z nekaj zanimivimi haikuji.

Zmagovalca natečaja je določila strokovna žirija v sestavi Diane Pungeršič, Jasne Čebron in Edelmana Jurinčiča. Kot najboljšo pesem so izbrali pesniški cikel V objemu Istre avtorja Izaka Bana iz Lokve. Žirija je Banove pesmi izpostavila kot izjemne zaradi izvirne upesnitve istrske stvarnosti. Različna pesniška občutja so prepletala humorno-nostalgično vzdušje, dramatično prepoznavanje minevanja in izginevanja ter živo izkušnjo sedanjosti.

Slovesni literarni večer je tako ponudil vpogled v bogato literarno ustvarjanje, ki se rodi v objemu istrske kulture. Dogodek se je hkrati poklonil pesniku Alojzu Kocjančiču ter odkril nove literarne talente, ki so s svojimi besedami prepletli čustva, spomine in sodobnost v pristno doživetje.

Foto: ZMKT