DomovNaši krajiZ ministrom za okolje in prostor o stanovanjski problematiki (mladih)

Z ministrom za okolje in prostor o stanovanjski problematiki (mladih)

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Kulturno izobraževalno društvo PiNA je v sredo ob 17. uri organiziralo pogovor z ministrom za okolje in prostor Simonom Zajcem. Osvetlili so enega ključnih izzivov vsakega posameznika in družbe nasploh ter ene najbolj perečih tem v državi – stanovanjsko problematiko s poudarkom na mladih.

Minister je izpostavil, da na ministrstvu pripravljajo prenovo stanovanjskega zakona. En razlog za to je, da je delež lastniških stanovanj v Sloveniji zelo velik, primanjkuje pa vsaj devet tisoč najemnih javnih stanovanj. Ranljive skupine na področju najema so mladi in starejši, tem pa želijo omogočiti lažji dostop do stanovanj. Povečanje njihovega števila je eden ključnih ukrepov Resolucije o nacionalnem stanovanjskem programu 2015–2025.

Z gradnjo novih stanovanj bo država pridobila orodje za vplivanje na cene in dostopnost stanovanj na trgu, v jeseni 2019 pa bodo podrobneje razdelali korake in pravno podlago za dosego tega cilja. Nekaj sprememb je na tem področju že bilo. Stanovanjski sklad RS po novem gradi stanovanja za najem, ne za prodajo, v prihodnje pa naj bi prevzel še vlogo agencije za oddajanje stanovanj. Predvidene so tudi stanovanjske zadruge in uvedba stroškovne najemnine, tako da bosta tako občinski kot državni stanovanjski sklad imela razlog, da investirata v nova stanovanja in jih hkrati vzdržujeta.

Dodal je, da je veliko stanovanj praznih, ker so lastniki starejši oziroma ljudje, ki se ne želijo ukvarjati z morebitnimi težavami, ki jih lahko imajo z najemniki. Ta del bo prevzela agencija Stanovanjskega sklada, ki bo takrat, ko bo lastnik z njo podpisal pogodbo, urejala tako iskanje najemnikov kot pobiranje najemnine in težave, ki morda lahko nastanejo.

Dogodek je povezoval Borut Jerman, ki je ob tej priložnosti povedal, da »PiNA nadaljuje aktivnosti, ki povezujejo in soočajo odločevalce ter civilno družbo. Udeležba na prireditvi potrjuje, da bodisi predstavniki občin, nevladnih organizacij in širše javnosti prepoznavajo pomen dialoga in skupnega premisleka o izzivih, s katerimi se kot družba spopadamo.«