DomovNoviceZa varnejši in boljši internet

Za varnejši in boljši internet

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Največji razvijalec programske opreme na svetu Microsoft je pred kratkim predstavil t. i. izziv digitalne civiliziranosti. Gre za pobudo, s katero spodbuja vse internetne uporabnike, da vsak po svojih močeh prispeva k temu, da internet postane boljši in varnejši prostor.

Microsoft želi spodbuditi vsakega posameznika, podjetja in vplivne oblikovalce politik ter zakonov k ravnanju v skladu z omenjeno digitalno civiliziranostjo, so ob letošnjem dnevu varne rabe interneta sporočili iz slovenske podružnice omenjenega ameriškega tehnološkega velikana.

Foto: ekoper.si
“Spoštujmo drug drugega tako v živo kot tudi na spletu, ravnajmo empatično in pokažimo dostojanstvo. Ravnajmo tako, kot bi želeli, da drugi ravnajo z nami,” so navedli na Microsoftu.

Microsoft uporabnike nagovarja k upoštevanju štirih načel

1. Bodite dobri. Obnašajte se empatično, sočutno in prijazno v vsaki interakciji, z vsakim posameznikom na spletu ravnajte s spoštovanjem in dostojanstvom.

2. Spoštujte razlike. Cenite kulturne razlike in spoštujte različne poglede ljudi. Ko se ne strinjate z drugo osebo, ravnajte premišljeno in se izognite uporabi nespoštljivih ali napadalnih besed.

3. Pred odgovorom se ustavite. Preden se odzovete na zadeve, s katerimi se ne strinjate, premislite in ne objavite ničesar, kar lahko prizadene druge ali vaš ugled in varnost.

4. Postavite se zase in za druge. Če se počutite ogrožene, to delite z drugimi, ponudite podporo tistim, ki se soočajo z napadi, poročajte o aktivnostih, ki ogrožajo vašo varnost in varnost drugih.

Microsoft nagovarja k strpnosti. Foto: coindesk.com

Osvetlite temno stran interneta

Uporabniki lahko svoja dejanja in trud za boljši splet delijo z drugimi preko družbenih omrežij in na ta način tudi druge spodbujajo, naj se preizkusijo v izzivu digitalne civiliziranosti. Pri tem lahko uporabijo ključni besedi #challenge4civility ali #Im4digitalcivility.

Da bi osvetlil temno stran interneta, je Microsoft v 14 državah po svetu (Avstralija, Belgija, Brazilija, Čile, Kitajska, Francija, Nemčija, Indija, Mehika, Rusija, Južna Afrika, Turčija, Velika Britanija in Združene države Amerike) izvedel raziskavo o spletni izpostavljenosti, tveganjih in njihovem vplivu na življenja mladih ter odraslih. Na podlagi raziskave je Microsoft predstavil tudi indeks digitalne civiliziranosti.

Osvetlimo temno stran interneta. Foto: ekoper.si

Raziskovali so stopnjo izpostavljenosti mladih in odraslih 17 različnim spletnim tveganjem. Tveganja so bila razdeljena na štiri kategorije – vedenjsko, vezano na ugled, spolno in osebno ali vsiljivo.

Raziskava je med drugim pokazala, da posameznik doživi povprečno 2,2 varnostni tveganji od 17 naštetih, med katerimi so se največkrat soočili z neželenim kontaktom, zlobnim obnašanjem, prejemanjem neželenih spolnih sporočil in spletnim nadlegovanjem.

Kar polovica vseh sodelujočih v raziskavi je razkrila, da so zelo zaskrbljeni nad spletnim življenjem nasploh in kot glavne posledice negativnih spletnih interakcij našteli izgubo zaupanja v druge, povečano stopnjo stresa ter pomanjkanje spanja. *