DomovNoviceZačeli so obnavljati nekdanji Servitski samostan

Začeli so obnavljati nekdanji Servitski samostan

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Univerza na Primorskem je danes medije seznanila, da so začeli obnavljati ostrešje nekdanjega Servitskega samostana v Kopru. Objekt, ki je bil v preteklosti tudi porodnišnica in je zadnja leta propadal, bodo obnavljali fazno. Želijo, da bi nekdanji samostan, postal vzorčen primer sobivanja univerze in mesta. Vanj nameravajo umestiti rektorat, več čitalnic in raziskovalne inštitute.

Servitski samostan je kulturni spomenik državnega pomena in eden največjih stavbnih kompleksov v Kopru. »Predstavlja edinstven arhitekturni primer svoje dobe in sloga na vsej vzhodni jadranski obali,« je ob današnji predstavitvi začetka del poudarila rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar.

Predstavnik Univerze na Primorskem Iztok Šušteršič je razkril, da bodo skušali pri obnovi v čim večji meri uporabiti obnovljive, trajnostne materiale. V prihodnjih tednih oz. mesecih bodo obnovili ostrešje, nato se bo obnova nadaljevala od zgoraj navzdol.

Kljub dolgotrajnosti in zahtevnosti postopkov za pridobitev vseh dovoljenj si Kutnarjeva želi, da bi projekt sanacije, ki bo potekal fazno, zaključili v petih letih. Skupne stroške ocenjujejo na 20 milijonov evrov, pri čemer računajo na pomoč vseh deležnikov.

Rektorica je opozorila, da je s stavbo povezanih veliko spominov občanov Mestne občine Koper, zato si želijo, da objekt »služi kot lep primer sobivanja univerze z mestom Koper«. V stavbo bodo umestili vsebine univerze, ki so zanimive za širšo družbo. Tako bo tu več čitalnic in projektnih sob, prostore bodo dobili različni raziskovalni centri UP, predvidoma pa se bo v stavbo preselil tudi rektorat.

Predstavitve začetne obnove ostrešja nekdanjega Servitskega samostana se je udeležila tudi Vesna Pajić, svetovalka koprskega župana za kulturo in mednarodne projekte MOK, ki je Servitski samostan označila za eno od dragocenosti občine in se veselila dejstva, da bo po koncu obnove ta Trnuljčica znova postala del mesta.

Foto: MOK