DomovNoviceZačenja se jesenski izpitni rok mature

Začenja se jesenski izpitni rok mature

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na srednjih šolah in drugih izobraževalnih ustanovah se s pisnim izpitom iz maternega jezika danes začenja jesenski izpitni rok splošne in poklicne mature. K splošni maturi se je prijavilo 1927 kandidatov, ki bodo opravljali izpite iz 39 predmetov, poklicno maturo bo opravljalo 2744 kandidatov. Od danes do 5. septembra bodo potekali ustni izpiti.

Prvič bo splošno maturo opravljalo 451 prijavljenih kandidatov, 205 jo ponavlja v celoti, 606 kandidatov pa opravlja enega ali dva popravna izpita. Drugi del izpitov opravlja 88 kandidatov, ki splošno maturo pišejo v dveh delih, 256 kandidatov pa bo izboljševalo oceno pri maturitetnem predmetu.

V skladu s koledarjem splošne mature letošnji jesenski rok poteka v šestih dneh. Pisni izpit iz matematike bo v ponedeljek. Kandidati bodo pisali izpite iz tujih jezikov in izbirnih predmetov od sobote do četrtka, 30. avgusta.

Kandidati bodo z uspehom splošne mature seznanjeni 17. septembra na šolah. Na isti dan si bodo že zgodaj zjutraj lahko pogledali svoje rezultate s pomočjo šifre tudi na spletu.

Na poklicno maturo se je prijavilo 2744 kandidatov s 140 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih. Izpit iz tretjega predmeta bodo opravljali v ponedeljek (iz matematike), iz angleščine, nemščine in iz slovenščine kot drugega jezika oz. italijanščine kot tujega in drugega jezika pa v sredo. Pisni izpiti iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov (t. i. drugi predmet poklicne mature) bodo potekali v petek, 31. avgusta.

V okviru četrtega predmeta poklicne mature morajo kandidati opraviti izdelek oziroma storitev in zagovor ali izpitni nastop v skladu z izobraževalnim programom, v katerem opravljajo poklicno maturo.

Šole bodo kandidate seznanile z uspehom na jesenskem roku poklicne mature 10. septembra.

Ob poklicni maturi lahko kandidati opravljajo izpit iz posameznega predmeta splošne mature, če je ta predmet pogoj za vpis v univerzitetni študijski program. Za izpite iz posameznega predmeta splošne mature je prijavljenih 317 kandidatov, največ pri sociologiji, psihologiji, angleščini, zgodovini in matematiki, so sporočili iz Državnega izpitnega centra.