DomovNoviceZapustil nas je Matija Barl – Kekec

Zapustil nas je Matija Barl – Kekec

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V Marezigah pri Kopru je v petek umrl Matija Barl, ki je leta 1951 na velikih platnih takrat kot enajstletnik navdušil z naslovno vlogo Kekca v enem najbolj kultnih filmov slovenske in jugoslovanske kinematografije in tudi prvem slovenskem celovečernem filmu z mednarodno nagrado.

Barl je pozneje nastopil še v filmih Dobri stari pianino Franceta Kosmača (1959), Pod sinjim nebom Dušana Prebila, ki je nastal 1988 v produkciji RTV in v nemškem filmu Schwarz und weiss wie Tage und Nächte Wolfganga Petersena iz leta 1978. Na kratko se je leta 2002 pojavil v mladinskem filmu Pozabljeni zaklad Tuga Štiglica.

Barl je zaslovel z vlogo Kekca. Foto: YouTube

Študiral pa ni dramske igre, temveč dramaturgijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani. Sprva je delal kot urednik televizijskih oglasov na RTVS, nato pa pa se leta 1962 preselil v Nemčijo, od koder se je vrnil po osamosvojitvi Slovenije.

Delal je kot samostojni producent, med drugim je sodeloval tudi s slovitim režiserjem Rudolfom Noeltejem. Po izredno napornem snemanju na Siciliji je popolnoma spremenil poklic in postal sodni tolmač, je leta 2006 povedal za Dnevnik.