DomovNoviceV Kopru urejajo nove kopalne površine

V Kopru urejajo nove kopalne površine

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred dnevi so gradbeni stroji zabrneli tudi na začetku semedelske promenade, ob ustju Badaševice – občina je začela z urejanjem dela obalnega pasu in postavitvijo pravokotnih kamnitih blokov, ki bodo kopalcem olajšali dostop do morja. Naložba bo sklenjena v nekaj tednih.

Čeprav so prvotni načrti predvidevali, da bodo na tem območju postavili tudi stopničke za dostop do morja, zaradi okoljevarstvenih omejitev to v tej fazi ne bo mogoče urediti. Bodo pa zato na 40 metrov dolgem obalnem pasu med začetkom semedelske promenade in izlivom Badaševice v morje namestili pravokotne kamnite bloke iz kraškega sivega apnenca oz. peščenjaka. Trenutno so v teku pripravljalna dela, sledi postavitev kamnitih blokov, ki bodo kopalcem omogočali udobno ležanje in posedanje kot tudi lažji dostop v vodo.

»S strani Arsa smo dobili soglasje za vse predvidene posege na območju 280 kvadratnih metrov, z izjemo morskega akvatorija, v katerega zaradi okoljevarstvenih omejitev ne smemo posegati,« je ob tem pojasnil Jani Bačič, direktor Marjetice Koper, ki izvaja omenjeno naložbo.

Ta je le prvi korak k celoviti ureditvi celotnega obalnega pasu med Koprom in Izolo. V kratkem naj bi podobne kamnite bloke poskusno namestili še na dve drugi lokaciji, ob izteku Krožne ceste na obalno cesto kot tudi v Žusterni, v neposredni bližini centra vodnih športov.

Če se bodo te rešitve izkazale za primerne, bo občina še pred prihodnjo poletno sezono na podoben način uredila skalomet vzdolž 440 metrov dolgega obalnega pasu, vse do meje z Občino Izola.

Če se bodo te rešitve izkazale za primerne, bo občina še pred prihodnjo poletno sezono na podoben način uredila skalomet vzdolž 440 metrov dolgega obalnega pasu, vse do meje z Občino Izola. Pri ureditvi bo seveda potrebno upoštevati usmeritve zavoda za varstvo narave, ki pravijo, da s polaganjem kamnitih blokov ni dovoljeno posegati v morska rastišča.