DomovNoviceZD Koper bo v ponedeljek obratoval nemoteno

ZD Koper bo v ponedeljek obratoval nemoteno

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Čeprav je vlada za ponedeljek, 14. avgusta, razglasila solidarnostni dan, tj. dela prost dan, bo Zdravstveni dom Koper obratoval nemoteno. ZD Koper bo tako v ponedeljek odprt po običajnem urniku, vsi naročeni pacienti pa bodo deležni strokovne obravnave. Na ta dan Občinska uprava Mestne občine Koper ne bo poslovala. 

Poveljnik Civilne zaščite izdal dve odredbi

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je danes izdal odredbo, s katero je na dan solidarnosti v ponedeljek, 14. avgusta, odredil delo zaposlenim pri izvajalcih kritične infrastrukture. Hkrati je tudi izdal odredbo, s katero je omejen dostop do v poplavah najbolj prizadetih območij. V odredbi so navedena območja v koroški regiji, območje Črne in Mežice, v zahodno štajerski regiji pa območje Solčave, Luč in Mozirja. Odredba za prizadeta območja bo vstopila v veljavo v soboto, 12. avgusta.

»Narediti moramo vse, da bodo tisti, ki bodo delali na teh območjih, varni. Včeraj sem sklical tudi sejo operativne sestave štaba, da smo se pogovorili o tem in našli smo neke rešitve, ki bodo pomagale k temu, da bo stanje bolj varno. Na osnovi dogovora smo določili območja, ki so za nevarna zaradi poplav in zaradi poteka intervencije. Na teh območjih so kamioni, bagri, voda, blato, plazovi… Da ne bomo koga izpostavili tem nevarnostim po nepotrebnem, je tam potrebno imeti določen red in tudi optimalno, ne preveliko število ljudi,« je pojasnil Šestan.

Po Sloveniji številne kontrolne točke

»Vsa ostala območja, ki jih je veliko v Sloveniji, nimajo prepovedi ali nadzorovanega gibanja, ker tam ni takšnih nevarnosti na teh območjih. Slovenski policiji, zraven bodo še gasilci in civilna zaščita, sem dal nalogo, da bodo postavili tako imenovane kontrolne točke, pred vstopom v ta območja, če bo kdo prišel tam nenajavljeno,« je dejal Šestan ter dodal, da bodo te prostovoljce policisti preusmerili na druga območja.

Vse, ki se bodo na dan solidarnosti odpravili na pomoč prizadetim v poplavah, pristojni pozivajo, naj to storijo organizirano, prek prijave na aplikacijo Poplave 2023.

O odredbi za zagotovitev delovanja kritične infrastrukture

Kar se gre odredbe za zagotovitev delovanja kritične infrastrukture na dan solidarnosti, ki bo veljala za ponedeljek, 14. avgusta, je Poveljnik Civilne zaščite dejal, da je v odredbi izrecno navedeno, da gre zaposlene v sektorju energetike, prometa, prehrane, preskrbe s pitno vodo, financ, zdravstva, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov, zaposlene v centrih za socialno delo, na področju veterine in v zavarovalnicah.

V veljavi prvi interventni ukrepi po poplavah

Danes začenjajo veljati tudi prvi interventni ukrepi po poplavah, združeni v noveli Zakona o preprečevanju posledic naravnih nesreč. Med njimi so predplačila občinam, širši obseg upravičencev do pomoči v kmetijstvu, višja sila in čakanje na delo za zaposlene in podjetja, pomoč samozaposlenim, izredni dopust za prostovoljce in dan solidarnosti.

Foto: MOK, Vlada RS