DomovNoviceZelena luč investicijskim delom na omrežju Rižanskega vodovoda Koper

Zelena luč investicijskim delom na omrežju Rižanskega vodovoda Koper

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Občinski svetniki Mestne občine Koper so se danes zbrali na 11. občinski seji, na kateri so med drugim potrdili investicijski program za pripravo in izvedbo investicijskih del na omrežju rižanskega in kraškega vodovoda ter sprejeli nove cene programov predšolske vzgoje v javnih vrtcih.

Mestna občina Koper je naredila še en pomemben korak pri zagotavljanju nemotene oskrbe prebivalstva slovenske Istre s pitno vodo. Občinski svet je na današnji občinski seji potrdil investicijski program za pripravo in izvedbo investicijskih del na omrežju Rižanskega vodovoda Koper in Kraškega vodovoda Sežana. Vrednost celotne naložbe znaša dobrih 4,6 milijona evrov z vključenim davkom. Ministrstvo za naravne vire in prostor bo zagotovilo 2.680.635 evrov, kraške občine 324.345 evrov, občine slovenske Istre pa 1.602.926 evrov, pri čemer bo delež Mestne občine Koper znašal 782.068 evrov. Uresničitev projekta bo omogočila dobavo dodatnih količin vode iz kraškega vodovoda preko vodnjaka Klariči in iz tržaškega vodovoda preko povezave z vodovodnim sistemom Trst na mejnem prehodu sv. Barbara. Kakovostna in nemotena oskrba s pitno vodo pa bo omogočena tudi z odpravo ozkega grla na magistralnem cevovodu Rodik–vodarna Rižana.

Zaradi bistvenega povišanja stroškov dela in živil v zadnjem letu Mestna občina Koper spreminja cene programov predšolske vzgoje v njenih javnih vrtcih. V letu 2023 so se namreč stroški dela zvišali v povprečju za dobrih 13 odstotkov, stroški živil za 30 odstotkov, dvignili pa so se tudi stroški materiala in storitev. Mestna občina Koper je bila zato primorana določiti za devet do 15 odstotkov višje cene programov predšolske vzgoje, a je hkrati z dodatnimi znižanji zagotovila, da se ta podražitev ne bo v celoti prenesla na starše otrok.

Staršem otrok, uvrščenih od 2. do 9. dohodkovnega razreda, bo občina dodatno znižala plačilo za vrtec, ki jim je določeno z odločbo pristojnega centra za socialno delo. V praksi bodo tako starši otrok prvega starostnega obdobja na položnicah občutili šestodstotno povišanje cene, kar za večino staršev pomeni približno 15 evrov večje mesečno plačilo. Starši otrok drugega starostnega obdobja bodo v povprečju plačali za 4,22 evra višje položnice, kar predstavlja dvoodstotno povišanje cene programa. Prav tako za dva odstotka bo višja tudi cena v oddelku 3–4 let starih otrok, kar pomeni, da bodo starši na mesec plačali približno 3,16 evra več.

Poleg tega so občinski svetniki potrdili uvedbo javne službe »upravljanje določenih javnih parkirišč« v objektu Solis, odpisali nekatere terjatve občine in krajevnih skupnosti ter določili višino denarnega dela občinskega priznanja Priznanje 15. maj za leto 2024 v višini 5.000 evrov.

Foto: MOK, Pexels