DomovNoviceZlata olivna olja primorskih proizvajalcev

Zlata olivna olja primorskih proizvajalcev

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V New Yorku od leta 2013 poteka največje mednarodno tekmovanje oljčnih olj, na katerem je bilo letos 1000 tekmovalcev iz 28 držav sveta, med njimi trije slovenski proizvajalci iz Primorske oziroma Istre. To so Timor (Timor), Morgan (Cuvee) in Miha Jakovčič (Giuliana), ki so prejeli zlate medalje.

Na tekmovanju sodelujejo največje svetovne proizvajalke oljčnega olja, kot so Španija, Italija, Grčija, Portugalska in ZDA, pa tudi majhne države z majhnimi proizvajalci. Tekmujejo lahko kmetije, mlini, uvozniki, distributerji in drugi povezani s proizvodnjo in prodajo oljčnega olja.

“Delamo ga z ljubeznijo. Pobiramo ga ročno, družinsko. Gremo na pristnost, na ekološko butično proizvodnjo,” je skrivnost uspeha opisala Orjana Hrvatin, ki skupaj s Timotejem Zupanom proizvaja olje Timor in to olje je bilo z zlato medaljo nagrajeno že lani.

Foto: pixabay.com

“Posebnost je sorta belice, ki raste v Sloveniji oziroma najbolj severno in najbolj vzdrži mraz. Zato je malce drugačno od sredozemskih olj, kot so italijanska, grška, španska, tunizijska in podobna,” pa je povedala Mojca Zupan Vrtač.

Trenutno slovenski proizvajalci olj največ prodajo posameznikom in gostilnam po Sloveniji in tudi v Avstriji. Zaradi uspeha v New Yorku pa razmišljajo o širitvi tržišča, pri čemer s pristnostjo in ekološko proizvodnjo računajo na bolj prestižne trgovine oziroma butično prodajo.