DomovNoviceŽupan Boris Popovič: “Metode Metoda Dragonje so jasne!”

Župan Boris Popovič: “Metode Metoda Dragonje so jasne!”

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski župan Boris Popovič je danes gostil poslanca državnega zbora Zvonka Laha iz vrst stranke NSi in predsednika koprskega občinskega odbora stranke Danijela Sertiča ter ju seznanil z vsebino Deklaracije o drugem tiru železniške proge Divača-Koper (Deklaracija), ki jo je včeraj soglasno sprejel občinski svet Mestne občine Koper.

Koprski župan je ob robu srečanja dejal, da so z vsebino Deklaracije in pogledi Mestne občine Koper na izgradnjo drugega tira seznanili stranko NSi. V stranki so se odločili, da bodo dokument, ki je bil deležen širokega soglasja v koprskem občinskem svetu, podprli tudi sami.

Foto: Vojko Rotar

Boris Popovič: “Projekt, kot ga vsiljuje vlada, je potraten!”

Koprski župan je ponovno poudaril, da je nesprejemljivo, da obstoječa proga po vladni strategiji ostaja. “Še vedno bi imeli tir na prvem vodovarstvenem območju, naši ljudje bi še naprej, kot vsa ta leta doslej, živeli v strahu in nevarnosti, saj sami veste, da smo vsako leto priča hudim požarom”, je dejal župan Boris Popovič, ki je izpostavil, da Mestna občina Koper podpira razvoj Luke Koper in železniške infrastrukture, vendar mora biti razvoj trajnostno naravnan in skladen z interesi lokalne skupnosti ter usmerjen v ohranjanje narave in okolja.

Koprski župan je v zvezi s tem poudaril, da mora biti nova železniška trasa vsekakor dvotirna in ne enotirna, kot predvidevajo vladni načrti. Enotirna proga po prepričanju Borisa Popoviča ne bo dohitela niti časa, v katerem bo zgrajena: “Po projekcijah vlade v sedmih ali osmih letih, kar je prav tako nedopustno, saj bi morali železniško povezavo dograditi v največ štirih letih in bi ta morala pokrivati potrebe za najmanj naslednjih 50 let.”

Foto: Vojko Rotar

Župan je ponovil, da je projekt drugega tira, kot ga vsiljuje vlada, potraten in bi nas v naslednjih 45 letih stal najmanj 3,5 milijarde evrov, ki jih bomo plačali davkoplačevalci. V to oceno seveda niso vključeni stroški amortizacije in vzdrževanja obstoječe proge. Poleg tega vlada predvideva, da bo projekt vodilo podjetje 2TDK, kar je po prepričanju župana Borisa Popoviča namenjeno le temu, da se Metoda Dragonjo naredi nedotakljivega za vseh naslednjih 45 let.

Živeli bodo kot sultani in delali, kar bodo hoteli, nihče ne bo imel nad njimi nobene ingerence, saj bodo zaščiteni z meddržavno pogodbo,” je napovedal koprski župan.

NSi deli mnenje, da bi morali zgraditi dva tira po bistveno nižji ceni

Stališče stranke NSi je zelo podobno. Od začetka smo mnenja, da bi morali zgraditi dva tira in pol ceneje, kot je sedaj predstavljen projekt enega tira. Veseli nas, da sta se lokalno prebivalstvo in Mestna občina Koper postavili po robu zakona. Vemo, da je ta zakon škodljiv za državo in da je treba ta zakon z referendumom preprečiti, ga ukiniti in med tem časom dobro proučiti, katera varianta bi bila najugodnejša in po možnosti bi ta morala biti zgrajena v štirih letih in ne v sedmih ali osmih letih, kot to predvideva vlada”, je v podporo Deklaraciji v imenu NSi povedal poslanec Zvonko Lah, ki je napovedal, da bodo podpise za podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma zbirali po vsej Sloveniji.

Lah je dodal, da se je poslanska skupina NSi že dlje ukvarjala s projektom drugega tira. O njem je govorila tudi v pristojnih parlamentarnih odborih, kjer pa je naletela na zelo čudna stališča glede možnosti nadgradnje slabo projektirane enotirne proge. Pojasnil je, da če bi si Vlada RS resnično želela dvotirno progo, bi jo želela zgraditi že od začetka. Vsak nadaljnji poskus nadgradnje slabo zgrajene proge pa bo pomenil nov začetek načrtovanja, pridobivanja gradbenega in okoljevarstvenega dovoljenja in vse ostale dokumentacije. Ob tem je opozoril, da še danes ne vemo, na kakšen način in s kakšno tehnologijo se bo drugi tir gradil.

Foto: Vojko Rotar

Vztrajali bomo, da se zgradita dva tira, da se stara proga ukine in se nameni za razvoj zalednih krajev in turizma. Upam, da bomo skupaj zelo hitro uspeli zbrati podpise, da bomo ta zakon razveljavili. To ne pomeni, da bomo ustavili projekt drugega tira. To ni res. Vlada ima vse instrumente, da projekt nadaljuje, ampak s pametjo in ne tako kot do zdaj,” je zaključil Lah, ki je kot smešne označil namere države, da pri izgradnji skromnih 27 kilometrov železniške proge išče tuje vlagatelje.

Župan Boris Popovič je nato opozoril, da bo podjetje 2TDK najprej služilo pri ustanovitvi novega holdinga z Luko Koper, Slovenskimi železnicami in še kakšnim drugim podjetjem, kar bo nastavek za privatizacijo in prodajo naše Luke Koper tujcem.

V to smo lahko stoodstotno prepričani, vemo, kdo je Metod Dragonja in kaj je v preteklosti že pokazal in naredil naši državi z Lekom in še kakšno drugo potezo. Metod Dragonja osebno stoji za tem projektom, ne pa Miro Cerar. Včeraj sem bil pri predsedniku vlade in doživel točno tisto, kar sem pričakoval, da bom doživel, se pravi, da je o teh zadevah vedel tri, štiri ali kaj manj procentov stvari in se mu ni niti sanjalo o vseh teh številkah, povezavah in kaj vse za sabo potegnejo. Predsednik vlade se bo pozanimal, kdo vse mu pelje take stvari za hrbtom, in razčistil situacijo, kar se tega zakona tiče, jo bo morda popravil in speljal ta mandat do konca naprej. Če pa ne bo reagiral, potem je prav, da gredo vsi čim prej domov in da nam nehajo delati nadaljnjo škodo. Prepričan sem, da si noben prebivalec Slovenije ne želi, da neki Metod Dragonja pelje naprej tako zahtevne in pomembne projekte za vse državljanke in državljane, ki nas bodo zaznamovali za kar nekaj naslednjih let. Če misli Metod Dragonja voditi državo, občino ali kaj drugega, naj gre na volitve in ko mu bodo volivci dali večino, bo lahko delal, kar mu bodo ti dovolili. Danes te moči ne bi smel imeti in je tudi nima in mi bomo prepričali njih, se pravi predsednika vlade, Metoda Dragonjo in vse ostale, da te moči Metod Dragonja v resnici nima in zato pozivam vse državljanke in državljane Slovenije, naj se odločno postavijo po robu Metodu Dragonji. Metode Metoda Dragonje so jasne”, je še opozoril Popovič.

“V lokalnem odboru že ves čas spremljamo zadevo in smo ugotovili, da nas vlada na nek način posiljuje s tem zakonom, zato smo apelirali in pozvali na pomoč naše poslance. Pozivamo tudi vse ljudi, naj gredo pred upravne enote in dajo svoj podpis za referendum. Mislimo tudi, da je ta referendum začetek konca te vladavine, koalicije in vlade. Apeliram, da gremo na referendum, ker je pomemben za Koper in Slovenijo,” je zaključil predsednik koprskega občinskega odbora NSi Danijel Sertič. *