DomovNoviceŽupana obiskala vrhunska koprska potapljačica Alenka Artnik

Župana obiskala vrhunska koprska potapljačica Alenka Artnik

Naši krajiNoviceSlovenijaŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je župan Aleš Bržan v prostorih občinske uprave sprejel najboljšo slovensko potapljačico na vdih Koprčanko Alenko Artnik iz društva Rex Maris, ki v zadnjih letih s svojimi potopi v morsko globino širom sveta postavlja svetovne rekorde kot za šalo.

Potapljanje v globine na vdih je šport, ki zahteva izjemno samodisciplino, potrpežljivost in poznavanje svojih sposobnosti. Zaradi tega se rekordne meje običajno premikajo počasi, korak za korakom oziroma v tem primeru meter za metrom. A je koprska športnica leta 2020 dokazala, da s pravo ekipo in samodisciplino še ni postavila končnega morskega izziva oziroma meje v njeni disciplini.

Letošnja sezona je za našo vrhunsko športnico res neverjetna. Potem ko je julija na tekmovanju na Bahamih uresničila svoje napovedi in s 122 metri globine v disciplini potop s konstantno obtežitvijo še izboljšala svetovni rekord, je v začetku oktobra v turškem Kasu poskrbela za fantastičen zaključek sezone. Z rekordnima potopoma – 106 metrov v disciplini z dvojno plavutjo in 103 metre z monoplavutjo – je namreč kar dvakrat v enem mesecu osvojila naslov svetovne prvakinje.

Župan je Artnikovi čestital in v krajšem pogovoru poudaril, da so njeni športni dosežki na svetovnem nivoju res izjemni ter je zasluženo že leta zapisana med ambasadorje koprskega športa in nedvomno velika vzornica številnim mladim generacijam, ki prihajajo. Koprčanka, ki živi v tujini, je županu zaupala, da je vsaka njena vrnitev v rojstno mesto nekaj posebnega, saj se Koper z okolico vidno razvija na številnih področjih.

Ob koncu srečanja je Artnikovi župan izročil manjše knjižno darilo in županovo vino in oljčno olje.

Foto: MOK, Federico Buzzoni, Alex St-Jean, Daan Verhoveven