DomovNoviceŽupani za Sredozemlje, ki povezuje in sodeluje   

Župani za Sredozemlje, ki povezuje in sodeluje   

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Firence so minuli konec tedna gostile več kot 60 županov iz dvajsetih držav Sredozemlja, ki so na mednarodnem srečanju Florence Mediterranean Mayors’ Forum iskali načine tesnejšega sodelovanja in združevanja ter izboljšanja medsebojnega dialoga med sredozemskimi mesti in občinami. Kot edina slovenska občina se je foruma udeležila Mestna občina Koper, ki jo je predstavljal podžupan Mario Steffè.

Osnovni namen srečanja županov, ki so ga v Firencah organizirali na pobudo župana Daria Nardelle, je bil vzpostaviti dialog med glavnimi mesti sredozemskega območja ter spodbujati in vlagati v različne pobude, ki podpirajo sodelovanje in mir. Na tridnevnem zasedanju v Dvorani Petstotih v Stari palači (Palazzo Vecchio) so razpravljali o povezovanju na področju izobraževanja in kulture, zagotavljanju kakovostnega zdravstvenega in socialnega varstva ljudi, ohranjanju in varovanju Sredozemskega morja, obravnavali pa so tudi problematiko onesnaženosti voda, nujnosti zagotavljanja stabilnih vodnih in energetskih virov, neodvisne oskrbe posameznih območij z energijo in drugimi viri ter o vlogu občin pri oblikovanju novih migrantskih politik, usmerjenih k spoštovanju temeljnih človekovih pravic.

Podžupan Mestne občine Koper Mario Steffè je ob koncu županskega foruma županu mesta Firence Dariu Nardelli predal Pečat Kopra.
Pečata Kopra se je razveselil tudi predsednik Sveta Nacionalnega združenja italijanskih občin (ANCI) Enzo Bianco.

Osnovno prepričanje in želja številnih županov in drugih udeležencev foruma je, da lahko Sredozemlje, križišče med zahodnimi in vzhodnimi civilizacijami, med severom in jugom sveta, znova postane kulturni most, prostor miru in medsebojnega sožitja različnih kultur, narodov in držav.

Forum županov sredozemskih občin je sovpadal z mednarodnim srečanjem Sredozemlje kot meja miru (Mediterraneo frontiera di pace), ki ga je Italijanska škofovska konferenca (CEI) organizirala kot nadaljevanje prvega tovrstnega srečanja v Bariju leta 2020. V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) so se dogodka udeležili mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK Alojzij Cvikl in upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, kot predstavniki laikov pa zakonca Ana in Dejan Glavač ter Suzana Tokić iz koprske škofije. Osrednja nit srečanja je bila sorodna forumu županov, in sicer povezovanje in tkanje bratskih odnosov med narodi, ki je po besedah predsednika CEI nj. em. kard. Gualtiera Bassettija edina prava pot, da obale Sredozemlja ponovno postanejo simbol enotnosti in ne meja, kar je že pred sto leti verjel tudi takratni firenški župan Giorgio La Pira.

Slovensko delegacijo so na obeh forumih predstavljali požupan MOK Mario Steffè, mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK Alojzij Cvikl, zakonca Ana in Dejan Glavač, Suzana Tokić iz koprske škofije in upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek.

Udeleženci obeh srečanj so ob tej priložnosti v soboto, 26. februarja, podpisali Firenško deklaracijo (Carta di Firenze), s katero so se zavezali k ohranjanju miru in sožitja, bolj trajnostno naravnanemu družbenemu in gospodarskemu razvoju ter promociji konkretnih projektov kulturne, verske, družbene in gospodarske vključenosti. Ob tem si bodo prizadevali k večji vključenosti posameznih mest in občin pri odločanju o ključnih razvojnih vprašanjih, izboljšanju medsebojnega dialoga na vseh ravneh in krepitvi zaščite življenja, človekovih pravic ter dostojanstva migrantov.