DomovNoviceŽupanova komisija s štirimi predlogi za zaščito Rižane

Županova komisija s štirimi predlogi za zaščito Rižane

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Komisija za spremljanje gradnje drugega tira je županu Mestne občine Koper Alešu Bržanu danes predstavila štiri sklepe, s katerimi želi zaščititi osnovni vodni vir v slovenski Istri, tj. reko Rižano. Spomnila je na zahtevo občinskega sveta po čimprejšnji ukinitvi obstoječe proge in predlagala izvedbo nove študije ogroženosti vodnega vira.

Novinarske konference so se poleg župana udeležili predsednik komisije Jadran Bajec, direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj, predsednik Sveta Ljudske pobude za dvotirno progo Janko Sever in koordinator za razvojne projekte ne Mestni občini Koper Marinko Hrvatin. Zbrani so poudarili, da se naše območje ne sooča samo s problematiko suše, ampak tudi z ogroženostjo vodnega vira, zato je treba vodni vir pod obstoječo železniško progo med Divačo in Koprom nujno zaščititi, saj bi bil ta v primeru katastrofalne nesreče vlaka, ki prevaža nevarne snovi, lahko izgubljen tudi za več let, če ne celo trajno.

»Ni načina ali metode, ki bi nevarne snovi v nekaj dneh, tednih izpral iz vode, temveč bi to narava lahko izpirala trajno. Do takrat bi bila surova voda neprimerna za predelavo, kljub temu, da uporabljamo najsodobnejšo filtracijo. Čez ta vodni vir bi morali narediti križ in s tem bi bila vodooskrba slovenske Istre ogrožena. Pitne vode več ne bi imeli, v sistemu bi imeli vodo, ki bi jo morali prekuhavati. Ne bi več imeli privilegija zdravstveno ustrezne pitne vode na sleherni pipi našega sistema vse dni v letu,« je posledice pojasnil direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj.

Komisija za spremljanje gradnje drugega tira je zato županu danes predlagala, da vztraja pri izvedbi sklepa Občinskega sveta Mestne občine Koper, da se obstoječa proga vsaj za promet z nevarnimi snovmi zapre takoj ko bo to tehnično možno oziroma takoj ko bo zgrajen prvi tir. Od države pričakujejo pisno zavezo, da se bo promet tekočih snovi, ki bi lahko ogrozile reko Rižano, preselil na novozgrajeni tir. Komisija nadalje od župana pričakuje, da preko svojih organov upravljanja Rižanskemu vodovodu naroči izdelavo študije ogroženosti vodnega vira, metod in pristopov, ki so primerljivi s standardni Evropske unije. Županu predlaga tudi, da v obdobju do usposobitve nove proge predlaga izvedbo reševalne vaje, s katero bi ugotovili ogroženost vodnega vira in prebivalstva. Ob tem je komisija še opozorila na dostopnost oz. nedostopnost obstoječih dokumentov, ki obravnavajo ogroženost vodnega vira.

»Komisija je nakazala, kateri so naslednji koraki, da pridemo do cilja. Da ne dosežemo le, da bomo imeli nov vir, ampak tudi stabilen obstoječi vir – reko Rižano – in vodovarstveno območje čim bolj varno. A na tej poti obstaja kar nekaj ovir, med katerimi pridobivanje informacij o ogroženosti vodnega vira, pa tudi dvomi v verodostojnost teh podatkov, zato bomo Rižanskemu vodovodu naložili izdelavo nove študije ogroženosti vodnega vira,« je dejal župan Aleš Bržan in dodal: »Sklepi nakazujejo, kako naprej. Seveda se jih bom držal, da nas pripeljejo do varnega okolja, do oskrbovanega okolja z vsem tistim, kar si naši prebivalci zaslužijo

Foto: MOK