DomovKulturaZveza kulturnih društev MOK vabi na proslavo V naročju Istre

Zveza kulturnih društev MOK vabi na proslavo V naročju Istre

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Kulturni hram Gledališča Koper bo v petek, 17. februarja, ob 19. uri gostil proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku, kjer bo Zveza kulturnih društev MOK podelila priznanja in plakete zaslužnim ljubiteljskim ustvarjalcem v Mestni občini Koper. Slavnostna govornica na proslavi V naročju Istre bo dr. Suzana Todorović, dialektologinja in poznavalka istrskih narečnih govorov.

Proslava V naročju Istre bo obiskovalce v gledališču popeljala v Istro in med njene umetnike, tako s področja literature kot glasbe. Posebno mesto v odrski upodobitvi bodo zavzeli poezija prvega slovenskega istrskega pesnika in duhovnika Alojza Kocjančiča ter pesnika Berta Pribca, proza pisatelja Marjana Tomšiča in književnice Ines Cergol ter glasba skladatelja Andreja Makorja.

V svojih delih umetniki govorijo in pojejo o zgodovini Istre, njenih ljudeh in pokrajini. Dela književnikov bo interpretiral dramski igralec Brane Grubar, glasbena dela bodo izvajali glasbena skupina Vruja, violinistka Nika Toškan, MePZ Obala Koper, Otroški zbor OŠ Koper in Mladinski zbor Glasbene šole Koper pod taktirko Andreja Makorja, Ingrid Poropat in Maje Cilenšek. Odrsko dogajanje bodo z dramsko igro in spletom istrskih ljudskih plesov dopolnjevali učenci OŠ Istrskega odreda Gračišče.

Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper bo priznanja za posebne dosežke za leto 2022 podelila Kulturnemu društvu Kitarika, Pihalnemu orkestru Sveti Anton, bronasto plaketo na področju ljubiteljske kulture pa Sonji Cergol, predsednici Kulturnega društva Alojz Kocjančič Puče – Koštabona in ženskemu pevskemu zboru Pristan.

Priznanje ZKD MOK za posebne dosežke v letu 2022 prejme: Kulturno društvo Kitarika

Kulturno društvo Kitarika je v letu 2022 opazno bogatilo kulturno dogajanje v Mestni občini Koper s prirejanjem kulturnih dogodkov glasbene narave. Za seboj ima društvo številne koncerte, izobraževanja, seminarje in delavnice za ljubitelje ter strokovno publiko klasične kitarske glasbe. Festivala Kitarika, ki je osrednji dogodek društva, vsako leto v Koper privabi umetnike svetovnega slovesa ter občinstvo od blizu in daleč. Med številnimi ostalimi projekti velja izpostaviti tudi Poletno kitarsko ustvarjalnico, ki vsako poletje združuje mlade kitariste iz vse Slovenije v priložnostni orkester kitar. Člane društva odlikuje neizmerna profesionalnost, skrbno in kvalitetno izbrani programi dogodkov ter predanost kulturnemu ustvarjanju.

Priznanje ZKD MOK za posebne dosežke v letu 2022 prejme: Pihalni orkester Sveti Anton

Začetki Pihalnega orkestra Sveti Anton segajo že pred leto 1901. V zanosu narodne pripadnosti je tako v Sv. Antonu delovalo bralno-pevsko društvo Svoboda, poleg tega pa tudi več manjših godbenih skupin, ki so se po zgledu večjih sosednjih naselij združile v enotno godbo na pihala. V 120-letni zgodovini neprekinjenega delovanja so igrali tako doma kot v tujini, kjer so dosegli več vidnih rezultatov na tekmovanjih in gostovanjih.

Pihalni orkester Sv. Anton se je v letu 2022 udeležil 26. Tekmovanja godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla in osvojil zlato plaketo.

Bronasto plaketo ZKD MOK za 20-letno delo na področju ljubiteljske kulture prejme: Sonja Cergol, predsednica Kulturnega društva Alojz Kocjančič Puče – Koštabona

Sonja Cergol je v želji po ohranitvi bogate kulturne dediščine pobudnica številnih dogodkov v domačem okolju. Je ena izmed najbolj aktivnih v Krajevni skupnosti Šmarje, kjer se trudi za ohranitev ljudskih praznovanj in z njimi povezanih ljudskih običajev. Goji brezpogojno ljubezen do istrskega narečja in spodbuja predavanja, razstave, vodene oglede, predstavitve knjig in avtorjev ter gostovanja glasbenikov in gledaliških skupin, s katerimi si prizadeva krepiti narodovo identiteto, ohranjati spomin in vzgajati mlajše generacije.

Bronasto plaketo za 20-letno delo na področju ljubiteljske kulture prejme: Ženski pevski zbor Pristan

Ženski pevski zbor Pristan je bil ustanovljen leta 2003 in vse od takrat ga odlikuje ubrano petje in neugnana ženska energija. V 20. letih delovanja se je uveljavil v občinskem in širšem slovenskem prostoru: udeleževali so se revij pevskih zborov na občinskem, pokrajinskem in državnem nivoju, srečanj na občinskem, državnem in meddržavnem nivoju ter domačih in čezmejnih gostovanj. Zbor beleži številne nastope na različnih društvenih in kulturnih dogodkih. Pevke Ženskega pevskega zbora Pristan poslušalce razveseljujejo na razstavah, literarnih večerih, zaključnih prireditvah, kot tudi na številnih samostojnih koncertih.

Foto: ZKD Koper