DomovObvestilaOd ponedeljka na razpolago sredstva za zatiranje tigrastih komarjev

Od ponedeljka na razpolago sredstva za zatiranje tigrastih komarjev

Obvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Letos so se občine slovenske Istre ponovno povezale v preventivni akciji zatiranja ličink tigrastih komarjev, s katero želijo zmanjšati razmnoževanje te tujerodne vrste komarjev. S tem namenom bo izbrani izvajalec Radit Koper, d. o. o. v naslednjih dneh začel vlivati preparat Aquatain, občanke in občani pa si ga bodo lahko priskrbeli tudi za uporabo doma. Brezplačen prevzem bo mogoč od ponedeljka, 25. aprila, na sedežu vrtnarije Marjetice Koper.

Na javni infrastrukturi, kjer se voda dlje časa zadržuje in dovoljuje nastajanje stoječih voda, so pogoji za razmnoževanje tigrastih komarjev, ki izvirajo iz tropske in subtropske Azije, zelo ugodni. Ti so v zadnjih letih postali izredno nadležni, saj pikajo podnevi, kar pri naših komarjih opazimo le izjemoma. Ravno zato bodo proti njim uporabljali preparat Aquatain, ki je za ljudi in okolje popolnoma neškodljiv. V prizadevanju za čim večji napredek župani pozivajo občanke in občane, da se pridružijo akciji in z odgovornim ravnanjem pomagajo preprečiti nastanek gojišč za razmnoževanje te izredno invazivne vrste tigrastih komarjev. S tem namenom bodo občine zagotovile kapalke kemičnega sredstva Aquatain.

Občanke in občani Mestne občine Koper bodo lahko brezplačne 50-mililitrske vzorce sredstva od ponedeljka, 25. aprila, dalje prevzeli na sedežu vrtnarije Javnega podjetja Marjetica Koper (Škocjanska pot 2), in sicer ob delavnikih med 7.30 in 17. uro, ob sobotah pa med 7.30 in 13. uro. S seboj naj prinesejo zadnjo položnico Marjetice Koper.

Izvajalec bo sredstvo Aquatain vse do oktobra vnašal v jaške javne infrastrukture in na druga mesta, na katerih je stoječa voda. Sredstva ne bodo nanašali ob rekah, jezerih in mlakah oziroma na območjih, kjer ima ta vrsta komarja že dovolj naravnih plenilcev. Pripravek na vodni gladini ustvari film, ki preprečuje dihanje in razvoj komarjevih ličink ter polaganje jajčec, ob tem pa ne obremenjuje okolja in ni škodljiv za ljudi, živali, rastline ter druge organizme. Da bi dosegli pravi učinek, bodo morali postopek večkrat ponoviti, saj razvojni krog od jajčeca do odraslega komarja spomladi traja od 15 do 20 dni, poleti od 6 do 8 dni. Po dostopnih podatkih lahko pričakujemo 91-odstotno zmanjšanje pojavnosti ličink komarja okrog površin, na katere bodo sredstvo nanesli.

Poleg tega je priporočljivo, da občanke in občani poskrbijo, da so zalivalke in podstavki za rože, vedra, odprte plastenke, avtomobilske gume, rezervoarji za vodo in žlebovi po vsaki uporabi pokriti, pospravljeni ali suhi, koristna pa je tudi nabava sredstva za samostojen nanos sredstva, ki onemogoča nadaljnji razvoj ličink komarja.