DomovProsti časISTRSKI ZAJTRK: Kulinarika, ki pripoveduje zgodbe

ISTRSKI ZAJTRK: Kulinarika, ki pripoveduje zgodbe

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so v Truškah na gričih koprskega zaledja sredi vinogradov, kjer je Mateja Hrvatin Kozlovič postavila tri majhne istrske hiške, študentje treh fakultet Univerze na Primorskem predstavili Istrski zajtrk – produkt, ki temelji na povezovanju lokalnih pridelovalcev. Predstavitve se je udeležila tudi vodja Turistične organizacije na Mestni občini Koper Tamara Kozlovič.

Nov produkt, poimenovan Istrski zajtrk, bi lahko bil nadgradnja projekta Hiške slovenske Istre, ki ga je že pred leti prav v Truškah zasnovala in predstavila Mateja Hrvatin Kozlovič. Ta si je nov koncept kampiranja, ki obiskovalcem ponuja edinstveno možnost prenočevanja v tradicionalnih istrskih hiškah, omislila še preden se je zamisel o glampingu razširila po vsej državi. K sodelovanju v projektu Istrski zajtrk je tako povabila tri fakultete Univerze na Primorskem, ki so k sodelovanju pristopile z velikim entuziazmom in zagonom.

Istrski zajtrk bo obiskovalcem slovenske Istre obljubljal pravo doživetje. Bogati okusi istrske kulinarike bodo namreč vsakega popeljali skozi zgodbe lokalnih pridelovalcev, ki bi jih pripovedovali prav skozi svoje izdelke, kar je Tamara Kozlovič toplo pozdravila in poudarila, da je potreba po povezovanju vedno večja, pa vendar se nekateri še vedno ne zavedajo kako zelo pomebno je.

Produkt Istrski zajtrk  temelji na povezovanju lokalnih pridelovalcev in ponudnikov namestitev predvsem v notranjosti slovenske Istre, namenjen pa je krepitvi prepoznavnosti lokalne kulinarike, sodelovanja med kmetijstvom in turizmom ter dodatnih dejavnosti za privabljanje gostov in hkrati omogočiti slednjim avtentično doživetje.

Idejna vodja projekta Mateja Hrvatin Kozlovič (levo) in Tamara Kozlovič vodja Turistične organizacije Koper (skrajno desno). Foto: ekoper.si

Istrska poslastica za zajtrk

Produkt Istrski zajtrk je nastal na osnovi ideje delovne mentorice Mateje Hrvatin Kozlovič, razvili pa so ga študenti treh fakultet Univerze na Primorskem: Fakultete za management, Fakultete za vede o zdravstvu in Fakultete za turistične študije – Turistice.

“Študentje so štiri mesece zbirali podatke, intervjuvali ponudnike in potrošnike. Raziskali smo celotno obalno področje, saj morajo imeti produkti, ki jih bomo ponujali, deklaracijo. Poleg tega smo stopili v kontakt z različnimi ponudniki nastanitev, kamor bi te zajtrke lahko tudi dostavljali,” je o nastanku projekta povedala mentorica Mateja Hrvatin Kozlovič.

Študentje so opravili analizo ponudbe dobaviteljev in navad ter želj potrošnikov. Foto: ekoper.si

Študentje so tako opravili analizo ponudbe dobaviteljev in navad ter želj potrošnikov, skozi katero so ugotovili, da je skupna želja vseh, lokalna, sveža in sezonska hrana, tako so oblikovali različne menije, ki so lahko zajtrk kot tudi pozna malica ob enem.

Istrski zajtrk bi bil lično zapakiran. “Košarica” bi vsebovala zajtrk za dva, cena pa bi se gibala od 15 do 19 evrov.

Pripravili so zajtrk Poletna osvežitev, ki vsebuje bučke, jajčevce in kaki, zajtrk Tradicija po istrsko, ki ponuja istrski narezek z oljkami, zajtrk Okus morja, ki bo obiskovalce navdušil z ribjim namazom in zlenjavo v marinadi, zajtrk Istrska poslastica, ki ponuja figovo marmelado in Zajtrk za pogumne, ki vsebuje za Istro značilen bakala.

Kot je še ob koncu srečanja poudarila vodja Turistične organizacije Koper Tamara Kozlovič, na Mestni občini Koper zelo pozdravljajo povezovanje študentov med posameznimi fakultetami, kot tudi njihovo povezovanje z gospodarstvom, saj si študent na ta način pridobi izkušnje in znanja iz prakse, kar mu zagotovo omogoča boljše zaposlitvene priložnosti.