IZ KUHINJE ŽE DIŠI: Bezgov sirup

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Poletje je že tukaj, tista prava vročina pa tudi že trka na vrata. Priprava bezgovega sirupa je enostavna. Prepričani smo, da ta okusna osvežilna pijača v poletnem času ne sme manjkati v vaši kuhinji.

Bezeg ima številne zdravilne lastnosti, zaradi česar so ga v pretekosti imenovali tudi zdravilna skrinjica za kmečke ljudi. Med drugim bezeg pomaga pri sladkorni bolezni, senenem nahodu, vzpodbuja delovanje znojnic, niža vročino in prehlad, čisti kri,…

Že iz preteklosti omenjeno rastlino povezujejo s številnimi vraži. Nekoč so namreč verjeli, da v bezgu živijo neki dobri duhovi, ki skrbijo za dobro počutje in varnost ljudi.  Še danes ponekod veje posvečenega bezga uporabljajo za izdelavo magičnih paličic.

Foto: kavicazmano.si

Sestavine:

30 bezgovih cvetov
3 kg sladkorja
3 limone
3 l vode
3 citronske kisline

Priprava:

Vodo in sladkor zavremo, da se sladkor stopi. Ko se voda malo shladi, dodamo bezgove cvetove, limono, narezano na rezine in citronsko kislino. Pokrito pustimo 48 ur, nato precedimo in prelijemo v steklenice.