Spodobi se, da je v spomin na našega največjega pesnika praznično pogrnjena tudi domača miza, na kateri ne sme manjkati nekaj pregrešno sladkega.
Za vas smo izbrskali okusen in preprost domač recept za vsem dobro znane Prešernove kroglice. Glavna sestavina so, kakopak, fige.
Pa veste, zakaj so otroci Prešerna klicali doktor Fig? Takšen vzdevek so mu nadeli zato, ker je imel zanje vedno pripravljen mošnjičke, polne suhih fig.
Sestavine:
100 g suhih fig
50 g lešnikov
60 g kakava v prahu
65 g medu
1/2 čajne žličke cimeta
ščepec soli
nekaj lešnikov za posip
Postopek:
Lešnike na suhi ponvi rahlo prepražimo, jih stresemo v multipraktik in zmeljemo. Dodamo na manjše koščke narezane suhe fige in še enkrat na kratko vklopimo multipraktik. Dodamo še vse preostale sestavine. Ko se te povežejo in nastane nekakšna kepa, je zmes pripravljena.
Odtrgamo za manjši oreh mase, jo rahlo pregnetemo in oblikujemo kroglico, ki jo po želji povaljamo v drobno sesekljanih (lahko tudi mletih) lešnikih.
Pripravljene kroglice postavimo za eno uro v hladilnik, da se strdijo.
Pa dober tek! *