Na silvestrski večer bo s praznične mize none Pavle Brec iz Krkavč zadišalo po okusnih fritolah. Svoj recept je delila tudi z vami, dragi bralci.
Potrebujemo:
500 g bele moke,
3 cela jajca (ali 1 celo jajce in 2 rumenjaka),
50 g sladkorja,
30 g kvasa (ali 3/4 kocke),
približno 1/4 l mleka,
malo soli, vaniljo, limonino lupinico,
olje za cvrtje,
mleti sladkor za posipanje,
v rumu namočene rozine, naribano jabolko, pinjole.
Priprava:
V skledo damo polovico mleka, v katerem raztopimo kvas. Dodamo moko ter vse ostale sestavine in zamesimo gladko in bolj mehko testo. Po potrebi povečamo količino mleka. Testu lahko dodamo v rumu namočene rozine oz. naribano jabolko ali pinjole. Pustimo vzhajati približno pol ure. Med tem časom segrejemo v primerni posodi olje. Z žlico zajemamo testo in fritole ocvremo, da lepo porjavijo. Vzamemo iz olja, pustimo, da se nekoliko ohladijo, nato jih posujemo z mletim sladkorjem.
Zraven lahko nazdravimo s kozarcem sladkega vina.
Pa dober tek in srečno v novem letu! *