Fuži, najbolj znane istrske testenine, pripravljene iz preprostega rezančnega testa iz moke in jajc ter kančkom olja in belega vina.
Fuži so tradicionalna priloga mesnim jedem z veliko omake. Odlično se podajo na primer h golažu, paprikašu in raguju. Zaradi njihove oblike se jih omaka odlično oprime. V Istri jih tradicionalno ponudimo s tartufi.
Sestavine:
350 g ostre moke
2 jajci
1 žlica ekstra deviškega olivnega olja
2 žlici suhega belega vina
sol
Priprava:
Najprej pripravimo rezančno testo. Moko presejemo v skledo. Na sredi naredimo jamico, v katero dodamo sol, ubijemo jajci ter nalijemo olje, vino in žlico vode. Sestavine gnetemo v gladko testo. Testo oblikujemo v kroglo, ki jo ovijemo v prozorno folijo. Testo pustimo počivati 30 minut pri sobni temperaturi.
Spočito testo na tanko razvaljamo na blago pomokani delovni površini. Razrežemo ga na kvadratke s stranico približno 4 cm.
Kvadratek zasukamo in položimo na ročaj kuhalnice. Nato kvadratek kot romb ovijemo okoli ročaja. Fuž položimo na pomokano delovno površino in na enak način nadaljujemo, dokler ne zmanjka testa. Sušijo naj se, dokler ne zavre voda za kuhanje (posoljen krop).
Kuhamo jih približno 5 minut. Pazimo, da bodo kuhani na zob oz. “al dente”.
Pa dober tek!