DomovProsti časIz kuhinje že diši: Juha iz kopriv

Iz kuhinje že diši: Juha iz kopriv

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Pomlad je čas, ko so domači vrtovi in tržnice polni sveže zelenjave. Če se le malo potrudimo, lahko tudi med sprehodom po naravi naberemo številne rastline, ki jih uporabimo za pripravo svežih in zdravih spomladanskih jedi. Za vas smo izbrskali okusen recept za juho iz kopriv, ki jih boste zlahka našli, saj rastejo takorekoč za vsakim vogalom.

Koprive vsebujejo bogato zbirko vitaminov, mineralov in vlaknin. Najboljši so mladi poganjki, ki jih naberemo v naravi ali pa na lastnem vrtu. Iz njih lahko pripravimo odlično koprivno juho, ki poživi in očisti telo.

Koprive vsebujejo bogato zbirko vitaminov, mineralov in vlaknin. Foto: zelenarium.com

Potrebujemo:

500 g kopriv
1 por
2 stroka česna
30 g masla
8 dl zelenjavne jušne osnove
1,5 dl sladke smetane
1 ščepec soli
1 ščepec popra

Priprava:

Osmukamo in operemo koprive. Za pet minut jih namočimo v vrelo slano vodo, nato jih odcedimo, oplaknemo z mrzlo vodo in ožamemo. Ožete sesekljamo in shranimo na toplo. Očistimo por in ga zrežemo na drobne koščke.

V večji kozici razpustimo maslo in na njem približno pet minut pražimo por. Dodamo koprive in jih med stalnim mešanjem dušimo še deset minut. Zalijemo s toplo jušno osnovo in na šibkem ognju kuhamo še približno 10 minut.

Koprivna juha poživi in očisti telo. Foto: jutranji.hr

Sestavine pretlačimo v gladko kremno juho. Dodamo sladko smetano, poper in sol.

Pa dober tek. *