DomovNaši krajiIz kuhinje že diši: Juha iz zelene

Iz kuhinje že diši: Juha iz zelene

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Prazniki so tu in mnogi v tem času z veseljem posežemo po tako imenovanem “junk foodu”, zato smo vam tokrat za protiutež pripravili recept za prav posebno juho, ki vam bo ob vsej nezdravi hrani zagotovo dobro dela. Zagotavljamo vam, da si boste obliznili prste.

Sestavine:

  • 300 g gomolja zelene
  • ½ čebule
  • 1 krompir (srednje velik)
  • 1 oranžen korenček
  • 1 rumen korenček
  • 10 cm pora (beli del)
  • 5 cm pora (zeleni del)
  • manjši šopek provansalskih zelišč 
  • 2 jušni žlici kisle smetane
  • ščepec soli in popra
  • oljčno olje
zelenjavna-juha-6
Fotografija je simbolična. Foto: mojirecepti.com

Priprava:

Čebulo narežemo na kocke in jo na olju pražimo do zlatorumene barve. Malo korenčka, zelene in pora prihranimo za konec, ostalo zelenjavo (tudi krompir) narežemo na kocke in dodamo prepraženi čebuli. Vse skupaj počasi pražimo še 2–3 minute, prilijemo približno 1 l vroče vode, dodamo zeliščni šopek, zavremo in počasi kuhamo približno pol ure oz. do mehkega. Juho odstavimo z ognja, odstranimo zeliščni šopek, začinimo s soljo in poprom ter dodamo kislo smetano. Nato vse skupaj na grobo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Po potrebi dolijemo vodo, ponovno pristavimo in zavremo.

Koščke korenja, pora in zelene, ki smo jih na začetku prihranili, narežemo na tanke trakove in jih pred serviranjem juhe še na hitro popečemo na olju.

Vročo juho nalijemo v segrete jušne krožnike in na sredino položimo sveže pečeno na trakove narezano zelenjavo.

Dober tek! *