V hladnih zimskih dnevih se prileže nekaj na žlico. Za vas smo izbrskali okusen recept, ki je pogosto na mizi pri naših sosedih v Italiji.
Sestavine:
300 g testenin (makarončki, metuljčki, peresniki)
500 g suhega fižola
1 poljubno velik kos pancete
2 lovorjeva lista
4 žlice olja
1 velika čebula
2 žlički mlete rdeče paprike
2 korenčka
1 steblo zelene
4 stroki česna
250 g pelatov iz pločevinke
3/4 žličke soli
2 ščepca mletega popra
Postopek:
Fižol preberemo, speremo pod tekočo vodo, stresemo v skledo in zalijemo s toliko hladne vode, da je voda vsaj štiri prste nad fižolom. Fižol, ki se ne potopi, polovimo in zavržemo. Namakamo ga vsaj 8 ur, še bolje pa je, če ga namočimo čez noč. Čas namakanja fižola ni vštet v čas priprave!
Namočen fižol odcedimo, stresemo v večji lonec in zalijemo z večjo količino hladne vode. Vode mora biti toliko, da je vsaj tri prste nad fižolom. Lonec pristavimo na kuhalnik in počakamo, da voda zavre. Ko voda zavre, fižol odcedimo. Fižol znova zalijemo z ustrezno količino hladne vode in pristavimo. V lonec dodamo še kos pancete (prekajenega mesa) in lovorjeva lista. Kuhamo približno 1 uro oziroma toliko časa, da se fižolova zrna povsem zmehčajo.
Korenje in zeleno očistimo, operemo (korenje po potrebi nekoliko ostrgamo) in zrežemo na manjše koščke. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Pelate iz pločevinke sesekljamo.
V kozici segrejemo olje, na katerem počasi popražimo sesekljano čebulo. Med mešanjem jo pražimo toliko časa, da se zmehča in postekleni. Čebulo potrosimo z mleto papriko in vse skupaj dobro premešamo. Nato v kozico dodamo še česen, korenček in zeleno. Vse skupaj pražimo še toliko časa, da česen zadiši, nato dodamo sesekljane pelate. Zelenjavo dušimo na zmernem ognju približno 20 minut, da se zmehča. Po potrebi sproti prilivamo vodo, v kateri se je kuhal fižol.
Med dušenjem zelenjave skuhamo testenine. Na kuhalnik pristavimo lonec z večjo količino osoljene vode. Ko voda zavre, v krop stresemo testenine in jih skuhamo po navodilih na embalaži. Ko so kuhane, testenine odcedimo.
En del kuhanega fižola pretlačimo in dodamo v kozico z zelenjavo. Zelenjavo dobro premešamo, nato pa jo dodamo v lonec s fižolom. Jed pokusimo in po okusu začinimo s poprom in soljo. Kuhamo še 15 minut. Na koncu v jed vmešamo še kuhane testenine.
Pripravljeno jed serviramo v jušne skodelice in ponudimo s kosom domačega kruha.
Pa dober tek! *