DomovProsti časIz kuhinje že diši: Pereci s šunko in sirom

Iz kuhinje že diši: Pereci s šunko in sirom

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob nedeljah v naših domovih kraljujejo bogato obložene mize. Le kdo se ne mara razvajati ob dobro pripravljeni hrani, ki zadiši iz domačega lonca?! Za konec pa se vedno prileže še dober prigrizek ali nekaj sladkega.

Tokrat smo za vas pripravili slan prigrizek, ki bo lepo zaokrožil nedeljsko kosilo. Naj vaše brbončice tokrat razvnamejo pereci s šunko in sirom.

Priprava perecev. Foto: KulSlo

Sestavine:

  • 1 kg moke
  • 1 kocka kvasa
  • 4–5 žlic olja
  • 2 žlički soli
  • 4 žličke sladkorja
  • mleko po potrebi
  • okoli 400 g sira (ne v lističih!)
  • okoli 500 g narezane šunke

Priprava:

V lonček nalijemo približno 1,5 dl mlačnega mleka, ki ga zmešamo s sladkorjem. V skledo presejemo moko, na sredini naredimo luknjo in vanjo nadrobimo kvas, ki ga prelijemo z mešanico mleka in sladkorja. Rahlo premešamo, skledo pokrijemo in damo na toplo ter pustimo, da vzhaja 15 minut. Ko imamo vzhajano zmes, dodamo še olje in sol ter zamesimo testo, ki ga razdelimo na 12 hlebčkov, pokrijemo in pustimo vzhajati še dodatnih 30 oz. 40 minut.

Ko so pereci pripravljeni, razžvrkljamo jajce in z njim premažemo vsak perec. Nato na vrh vsakega položimo še majhen košček margarine. Foto: KulSlo

Ko je testo vzhajano, vzamemo en hlebček, ga raztegnemo z valjarjem in razrežemo na 8 približno enakih trikotnih delov. Na vsak del položimo tretjino rezine šunke in košček sira, ki ju nato ovijemo s testom tako, da napravimo perec. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa.

Ko so pereci pripravljeni, razžvrkljamo jajce in z njim premažemo vsak perec. Nato na vrh vsakega položimo še majhen košček margarine. Perece pečemo na 180 oz. 120 stopinj Celzija, dokler ne dobijo zlatorumene barve.

Dober tek! *