DomovProsti časIz kuhinje že diši: Pirin kruh

Iz kuhinje že diši: Pirin kruh

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Kruh ima na slovenskih jedilnikih že od nekdaj izredno pomembno vlogo, saj ni le živilo, ampak tudi statusni simbol. Nekdaj je namreč veljalo, da so bel kruh jedli le bogataši, dandanes pa so se trendi obrnili in pogosto slišimo, da bel kruh jedo tisti, ki si bolj zdravega na žalost ne morejo privoščiti. Kruh iz bele moke je namreč zelo nezdrav, saj ima visok glikemični indeks, kar pomeni, da je ne le redilen, ampak tudi maši žile in škoduje jetrom.

Namesto belega zato raje izberimo domač pirin kruh, ki je zelo zdrav, saj je bogat z vlakninami, ima pa tudi več beljakovin kot beli in manj škroba. Naj torej tudi z vaše nedeljske mize zadiši po okusnem domačem pirinem kruhu.

Testo dvakrat vzhajamo. Foto: zapecenkruh.wordpress.com

Sestavine:

1 kg pirine moke
5 dl mlačne vode
1 dl olja
2 vrečki suhega kvasa (ali ustrezna količina svežega)
1 žlička sladkorja
2 žlički soli

Pirin kruh je zelo zdrav, saj je bogat z vlakninami, ima pa tudi več beljakovin kot bel kruh in manj škroba. Foto; uglasena-kuhinja.com

Postopek:

Sestavine dobro premešamo in pregnetemo. Če je testo preredko, dodamo še malo moke. Pokrijemo in pustimo vzhajati Na pekaču oblikujemo hlebec in ponovno vzhajamo. Po vrhu poljubno zarežemo. Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Hlebec damo v pečico, čez nekaj minut znižamo temperaturo na 170 stopinj. Pečemo 40 minut oz. do zlatorjave barve.

Pa dober tek! *